Macron kritiserer Sverigedemokraterna-topp

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiserer Jimmie Åkesson etter at den svenske politikeren i et intervju ikke ville velge mellom ham og Vladimir Putin.

FILE - In this Friday, July 20, 2018 file photo, French President Emmanuel Macron looks after meeting President of Azerbaijan Ilham Aliyev at the presidential Elysee Palace, in Paris, France. French President Emmanuel Macron is back from vacation and plans to launch a new push for economic changes as he faces growing criticism at home. The 40-year-old leader holds a Cabinet meeting Wednesday, Aug. 22 at the Elysee presidential palace. (AP Photo/Francois Mori, file) Francois Mori
Politikk
Åkesson, som leder det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, ble nylig spurt om han foretrekker franske Macron eller hans russiske motpart Vladimir Putin. Men Åkesson nektet å velge da han fikk spørsmålet i et intervju med Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio.Nå får han svar fra Macron, som har fått med seg at han er blitt et tema i innspurten i den svenske valgkampen– Det betyr at denne partilederen ikke kan avgjøre hvordan man rangerer verdier, sier Macron i et intervju med SVTs Agenda.Macron peker på at Russland ikke har vært et foregangsland når det gjelder menneskerettigheter, og at Putin ønsker å avvikle EU.– Hvis man ikke kan velge mellom den franske eller russiske presidenten, så viser det at personen ikke er i samsvar med de svenske verdiene, sier Macron.Åkesson skriver i en kommentar til SVT at «agendasettende medier konstruerer en konflikt som ikke finnes», og han stiller også spørsmål ved om han behøver å velge mellom to statssjefer.(©NTB)