Mogherini antyder at hun gir seg som EUs utenrikssjef

EUs utenrikssjef Federica Mogherini antyder at hun ikke vil stille til gjenvalg når perioden hennes utløper neste år.

European Union Foreign Policy Chief Federica Mogherini speaks during an EU ambassadors conference at the EU Charlemagne building in Brussels, Monday, Sept. 3, 2018. (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP) Olivier Hoslet
Politikk
I likhet med resten av den nåværende EU-kommisjonen, som ledes av president Jean-Claude Juncker, løper Mogherinis periode ut i oktober neste år.– Vi har mye å gjøre i år. Først og fremst må vi ta vare på det vi har oppnådd så langt. Det har vært mye, men dette er skjørt, sier Mogherini.Den tidligere italienske utenriksministeren har blant annet spilt en sentral rolle i EUs arbeid med å forsøke å bevare atomavtalen med Iran etter at USA trakk seg fra den.– Vi har mye å gjøre før vi kan si at arbeidet vårt er ferdig. Vi har også mye arbeid som gjenstår for å sørge for orden i huset til den neste som får denne gleden, denne æren det er å ha denne jobben etter meg neste år, sier Mogherini.Kun 41 år gammel ble Mogherini EUs utenrikssjef i 2014 etter å ha steget raskt i rekkene i italiensk politikk. Blant flere østeuropeiske land var det motstand mot kandidaturet hennes, ettersom hun ble anklaget for å være uerfaren og for lite kritisk mot Russland.I løpet av sine drøye fire år i jobben har hun bidratt til store endringer i EUs sikkerhetsarkitektur, blant annet en omfattende europeisk forsvarspakt der målet er tettere samarbeid og mer effektiv pengebruk.(©NTB)