Mona Juul utnevnt til ny FN-ambassadør

Tidligere Ap-politiker Mona Juul er i statsråd fredag utnevnt til Norges nye FN-ambassadør.

Mona Juul (59) har tidligere vært nestkommanderende i den norske FN-delegasjonen i New York. Juul har også vært norsk ambassadør i Israel, ekspedisjonssjef i UD, og statssekretær i UD for Ap. Hun kommer fra stillingen som ambassadør i London.Juul er kjent fra prosessen med å forhandle fram en fredsavtale for Midtøsten der hun var sentral sammen med blant andre ektemannen Terje Rød-Larsen. Prosessen endte med at Israel og palestinske PLO signerte en fredsavtale i Washington i 1993.Stillingen som FN-ambassadør har vært ledig siden Tore Hattrem ble utnevnt til ny utenriksråd i juni. I begynnelsen av august skrev Aftenposten at Juul var eneste søker til jobben.Norge har søkt om å få plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021–2022 og har igangsatt en kampanje for å få ett av de ti setene som ikke er faste. FN-ambassadøren vil spille en viktig rolle i å verve stemmer til dette. Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere, forrige gang i 2001–2002.