Spionsiktets advokat: PST tror han fikk informasjon fra trådløst nettverk

PST tror den spionsiktede russeren samlet informasjon fra trådløse signaler eller nettverk, sier mannens advokat Bendik Falch-Koslung til VG.

– PSTs mistanke dreier seg blant annet om innsamling av opplysninger fra nettverk eller trådløse signaler i stortingsbygningen. Han nekter for å ha gjort dette, sier Falch-Koslung, som forsvarer 51-åringen sammen med advokat Hege Aakre.Ifølge VG  er det innført forbud mot bruk av Stortingets printere etter hendelsen, og nye skal kjøpes inn. Printere har harddisker som lagrer alle dokumenter som skrives ut, og er derfor et viktig mål for spioner, ifølge ekspert på IT-sikkerhet Chris Dale i selskapet Netsecurity.– Dokumentene kan bli liggende i mange år, sier Dale og legger til at printere også kan brukes som server. Slik kan man få tilgang til hele det lokale nettverket, skriver VG.Flere overvåkingsmuligheterTilgangen til Stortinget kan også ha gitt den siktede russeren tilgang til å avlytte samtaler, sier direktør Jack Fischer Eriksen i Næringslivets Sikkerhetsråd til NTB.– Ved å oppholde seg i lokalene kan man plassere utstyr som kan fange opp tale. Eller hvis man får tilgang til Stortingets datasystemer, kan man få ut mye interessant om politiske og strategiske beslutninger, sier Eriksen.Ifølge nettavisen Aldrimer  undersøkes det også om den spionsiktede russeren har prøvd å hacke eller klone mobiltelefoner til stortingsrepresentanter eller andre deltakere på seminaret.Russisk UD reagererDet russiske utenriksdepartementet kalte mandag Norges ambassadør Rune Resaland til Russland inn på teppet. Ifølge russerne er Resaland konfrontert med en «sterk protest mot at den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51)» er pågrepet og siktet for spionasje. Det russiske utenriksdepartementet navngir selv den spionsiktede mannen i en pressemelding.Den siktede russeren ble pågrepet fredag, og lørdag ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Selv hevder han det hele beror på en misforståelse. Mandag ble det klart at han anker kjennelsen fra Oslo tingrett.(©NTB)