SV: - Aps migrasjonsforslag er naiv skrivebordspolitikk

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen etterlyser mer solidaritet etter at Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg la fram sitt forslag til fremtidig asylpolitikk.

Andersen reagerer blant annet på at utvalget, som ledes av Masud Gharahkhani, foreslår å etablere det de kaller en «solidaritetspott» på minst 5 milliarder kroner for å hjelpe flere i nærområdene.– Det er ingen solidaritet i dette forslaget. Først og fremst skal det tas penger fra andre deler av bistandsbudsjettet. Gharakhani må svare på hvem de skal ta pengene fra. Er det vaksineprogrammer, er det arbeidet for trygg abort eller er det direkte nødhjelp, spør Karin Andersen.I migrasjonsutvalgets innstilling legges det også opp til at Norge skal inngå flere tredjelandssamarbeid, slik som avtalen mellom EU og Tyrkia, slik at Norge kan sende asylsøkere til det første trygge landet de har, eller kunne ha, oppnådd beskyttelse i.– Forslaget er naiv skrivebordspolitikk som legger til grunn at vi inngår mange avtaler med land som massivt bryter menneskerettighetene om mottak av flyktninger. Er det Russland og Putin, eller Tyrkia og Erdogan som Gharakhani vil Norge skal dele ut penger til, spør Andersen.Hun mener utvalget blant annet forutsetter flere forhold som de ikke har kontroll over.– I realiteten vil forslaget fra Ap gjøre at Norge, som er ett av verdens rikeste land, vil motta færre flyktninger, mens fattige land skal ta en enda større byrde og få kutt i bistand. Det forslaget må Ap parkere, sier Andersen.Høyre: - Ap skal sliteUtviklingsminister Nikolai Astrup (H) synes også det er uklart hvor Ap skal finne penger til den såkalte solidaritetspotten.– Hvis Ap vil bruke 5 milliarder kroner totalt, så er dette veldig puslete sammenlignet med den satsingen regjeringen allerede gjør i nærområdene. Hvis de vil bruke 5 milliarder ekstra, må pengene tas fra et sted. De sier de vil bruke penger fra bistandsbudsjettet i Norge, men her er det lite å hente. Så skal de ta fra den generelle veksten i bistandsbudsjettet. Det er vanskelig å tolke det annerledes enn at dette vil ramme de aller fattigste i landene sør for Sahara – noe det er all grunn til å advare mot, sier Astrup.Frykter et A- og B-lag– Usolidarisk. Dette må jo være i strid med arbeiderbevegelsens solidaritetstradisjon. Her må LO gripe inn og sette foten ned, er Venstres Abid Raja dom over forslaget fra Aps migrasjonsutvalg.Han har merket seg at Ap-utvalget foreslår et klarere skille mellom flyktninger som blir individuelt forfulgt og personer som har krav på beskyttelse som følge av krig og konflikt, men som ikke er individuelt forfulgt. Sistnevnte skal få subsidiær beskyttelse, ifølge forslaget.– Her legges det opp til to ordninger, der noen har fulle rettigheter og andre får midlertidig opphold med begrensede rettigheter. Det vil føre til at vi får tusenvis av personer i Norge uten intensiv til å bli integrert, fordi de ikke vet hvor lenge de får lov til å bli. All erfaring viser at midlertidighet er uheldig og at vi ender med en stor gruppe tikkende bomber, mener Raja.(©NTB)