USA innkaller til hastemøte om Nord-Korea

In this Monday, March 5, 2018 photo, provided by the North Korean government on March 6, North Korean leader Kim Jong Un, center, his sister Kim Yo Jong, and Vice Chairman of North Korea's ruling Workers' Party Central Committee Kim Yong Chol meet members of South Korean delegation headed by National Security Director Chung Eui-yong in Pyongyang, North Korea. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. Korean language watermark on image as provided by source reads: "KCNA" which is the abbreviation for Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

USA kaller inn til hastemøte i FNs sikkerhetsråd på grunn av det landet mener er manglende håndhevelse av sanksjoner mot Nord-Korea.

Bakgrunnen for innkallingen er «nylige forsøk fra noen medlemsland på å undergrave og motarbeide innføringen av Nord-Korea-sanksjoner», ifølge en pressemelding.På møtet mandag skal det diskuteres «implementering og håndheving av FN-sanksjoner mot Nord-Korea».Torsdag anklaget USAs FN-ambassadør Nikki Haley Russland for å ha endret en FN-rapport om Nord-Korea for å skjule sanksjonsbrudd begått av russiske aktører.(©NTB)