Gore skal holde talen 11. desember i Universitetets aula i Oslo, dagen etter at årets fredspris tildeles den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad.Temaet under årets fredsprisforum er hvordan klimakrisen skal løses, og noen av verdens ledende forskere og klimaeksperter vil være til stede. Målet er å involvere publikum i kampen mot en av de største truslene mot fred og utvikling i verden i dag.Al Gore ble sammen med FNs klimapanel (IPCC) tildelt fredsprisen i 2007. Samme dag som vinnerne av årets fredspris ble kunngjort, leverte FNs klimapanel en rapport som viser hvordan en global temperaturøkning på 2 grader vil få katastrofale konsekvenser sammenlignet med en økning på 1,5 grader. Forskjellen vil kunne bety at havnivået stiger 10 centimeter, stor issmelting i Arktis og at 99 prosent av jordens korallrev dør.– Rapporten FNs klimapanel nylig publiserte, er urovekkende lesning. Dette viser at det er altfor tidlig å avblåse klimakrisen. Jeg håper at årets forum vil bidra til å belyse hva som må til for å reversere en urovekkende utvikling, sier direktør Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinstitutt.Forumet understreker videre at det ikke kan understrekes nok at det haster med raske og altomfattende tiltak for å løse problemene.– Det er viktigere enn noen gang å fortsette dialogen for å finne løsninger på klimakrisen, skriver forumet i en pressemelding.(©NTB)