– Det er idiotisk og må ta slutt

President Donald Trump vil oppheve den grunnlovsfestede retten til amerikansk statsborgerskap for alle barn som blir født i USA.

– Vi er det eneste landet i verden hvor en person kan komme inn, få en baby, og så blir dette barnet borger av USA i 85 år med alle fordelene det medfører, sier Trump i et intervju med nettstedet Axios.Tross presidentens påstand har både Canada, Mexico og en lang rekke andre land har samme ordning som USA, ifølge nyhetsbyrået DPA.Men Trump er uansett sterkt kritisk til systemet som automatisk gir alle barn født i USA amerikansk statsborgerskap. Dette gjelder også i tilfeller hvor foreldrene ikke er amerikanere og bare oppholder seg kort tid i USA. Også barn innvandrere uten lovlig opphold omfattes av ordningen.– Det er idiotisk og må ta slutt, sier Trump, som ønsker å oppheve ordningen med et dekret – en såkalt presidentordre.Om dette vil være mulig, er høyst uklart, siden ordningen med medfødt rett til statsborgerskap er nedfelt i USAs grunnlov.(©NTB)