Donald Trump advarer

I forkant av kongressvalget i USA har Donald Trump kommet med en lang rekke innvandringsutspill og advarsler mot asylsøkere.– Dette er valget om karavanen og Kavanaugh, sa Trump under et besøk i Texas for en uke siden.Kavanaugh er den konservative dommeren som Trump lyktes med å utnevne til USAs mektige høyesterett.Karavanen er en gruppe på noen tusen fattige mennesker fra Mellom-Amerika som går til fots i den sørlige delen av Mexico med kurs nordover.Men selv om migrantene befinner seg hundrevis av kilometer fra USA, har de fått en sentral rolle i den amerikanske valgkampen. Karavanen er gjentatte ganger beskrevet som en trussel av Trump.– Mange dårlig folk, folk som er i gjenger. Vi vil ikke ha dem i dette landet, sa presidenten i et intervju med Fox News denne uken.StatsborgerskapAdvarslene mot de mellomamerikanske migrantene, som håper å komme seg til USA, føyer seg inn i en lang rekke innvandringsutspill fra Trump i valgkampen.Presidenten varslet tirsdag at han vil fjerne ordningen som automatisk gir amerikansk statsborgerskap til alle barn som blir født i USA.Ordningen omfatter også barn født av innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet, noe Trump betegner som idiotisk. Han vil forsøke å endre systemet med et dekret, selv om de fleste jurister mener det er nødvendig med en grunnlovsendring.For å sikre kontrollen ved grensa mot Mexico, vil Trump sende 5.200 ekstra soldater dit.– Vi har ikke til hensikt å skyte på folk. Men de vil bli pågrepet, sa minister for innenlands sikkerhet Kirstjen Nielsen nylig.700.000 søknaderTrump-regjeringen vil for all del unngå at asylsøkere beveger seg fritt mens søknadene deres behandles. Derfor vil presidenten sette opp et stort antall telt hvor de kan interneres.– Vi skal bygge teltbyer. Vi skal sette opp telt over alt, sa Trump i Fox News-intervjuet.Amerikanske myndigheter har så mange som 700.000 ubehandlede asylsøknader liggende. Og selv om den mye omtalte karavanen er langt unna, kommer det stadig grupper av mellomamerikanere over grensa fra Mexico.Siden asylsøkerne kommer fra land lenger sør, som er hardt rammet av vold, konflikter og narkokriminalitet, kan de ikke uten videre sendes rett tilbake til Mexico.– Sagt det lengeBåde Trump selv og mange av rådgiverne hans mener det er innvandring skal skaper mest engasjement blant presidentens tilhengere, skriver nyhetsbyrået AP.Trump avviser imidlertid at de konkrete forslagene han har lagt fram den siste tiden, har noe med valgkampen å gjøre. Det viktige kongressvalget holdes førstkommende tirsdag.– Jeg har sagt disse tingene lenge før valget. Jeg har sagt dette før jeg overhodet tenkte på å stille til valg, framholder Trump.De siste ukene er nyhetsbildet i USA også blitt preget av drap og truende handlinger utført av høyreekstremister.En lang rekke demokrater og Trump-kritikere fikk tilsendt bomber, uten at noen av dem eksploderte. Like etter skjedde massakren i synagogen i Pittsburgh, der elleve mennesker ble massakrert.Noen av Trumps kritikere mener hans skarpe retorikk mot migranter og andre minoriteter oppildner voldelige høyreekstremister. Trump avviser dette  og har i stedet uttalt at mediene har mye av ansvaret for sinnet i det amerikanske samfunnet.(©NTB)