Erna Solberg får internasjonal kritikk for skattekutt

Statsminister Erna Solberg bør lede an i kampen for å sikre fattige land skatteinntekter, mener Oxfam, som samtidig kritiserer henne for skattekutt hjemme.

Det må bli en slutt på at selskaper unngår å betale skatt, enten ved å unndra skatt eller utnytte smutthull i systemet, mener den internasjonale hjelpeorganisasjonens direktør Winnie Byanyima. Fredag møter hun statsminister Erna Solberg (H) for å oppfordre henne til å lede an i den internasjonale kampen for et bedre skattesystem.– Oxfam har bedt FN om å sørge for en global skattereform. Mange rike land vil ikke være med på det, men Norges statsminister kan arbeide for å fremme saken, sier Byanyima til NTB.Hun roser den norske statsministeren for innsatsen hun gjør for bærekraftmålene – ikke minst for skolegang for jenter.Byanyima håper at Solberg også vil lede den viktige kampen for å sikre utviklingsland skatteinntekter som gjør at de kan bygge skoler, sykehus og veier selv.Oxfam-sjefen viser til at OECD-landene har gjort en jobb for å tette hull i skattesystemene. Men prosessen inkluderer ikke utviklingsland.– Utviklingsland taper fordi det blir en skadelig skattekonkurranse. Internasjonale selskaper presser landene til å senke skattene og de er ikke i stand til å si nei, fordi de konkurrerer med hverandre, sier Byanyima til NTB.Norge på femteplassOxfam har i samarbeid med selskapet Development Finance International laget en rapport som rangerer 157 land ut fra hvor gode de er på å minske forskjellene. Norge havner på femteplass totalt sett og rangeres som best i verden når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Men Norge får kritikk for å ha kuttet i selskapsskatten.– Norge må gå tilbake til slik det var og få de rike til å betale mer, sier Byanyima.Hun avviser regjeringens argument om at selskapene vil bruke pengene de sparer på å investere og skape nye arbeidsplasser.– Vi finner ikke noen sterke bevis for at man skaper flere jobber når man kutter i skatten. Mange selskaper vil i stedet betale eierne mer i utbytte heller enn å investere, sier Byanyima.Byanyima understreker at det norske skattesystemet alt i alt er bra, men at landet kunne gjøre det bedre – om regjeringen altså reverserer skattekuttene.– Et politisk valg– Rike land som Norge må passe på at man ikke glipper på indikatorene på indeksen. Å bekjempe ulikhet er et veldig viktig politisk valg, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Lisa SivertsenOgså hun deltar på møtet med Solberg fredag og legger på bordet tre krav:* Å støtte lokale organisasjoner rundt om i verden som jobber mot korrupsjon og skattesnusk.* At Norge skal være tøffere med globale selskaper som Facebook og Google og bidra til at de må betale skatt i landene hvor de opererer.* At Norge skal alliere seg med andre land og arbeide for et mer rettferdig globalt skattesystem.– FNs beregninger viser at 425 milliarder kroner forsvinner ut av afrikanske land på grunn av korrupsjon og skattesnusk. Det tilsvarer ti norske bistandsbudsjett, sier Sivertsen til NTB.(©NTB)