- EU avviser Italias budsjettforslag

EU-kommisjonen forkaster Italias forslag til statsbudsjett for 2019 og krever en ny versjon innen tre uker.

Gatebilde fra Roma. Foto: HegnarOnline

Det er første gang et land i eurosonen får budsjettforslaget i retur på denne måten, bekrefter EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.Han beklager situasjonen.– Men vi ser ikke noe annet alternativ enn å be om dette, sier han.Den italienske populistregjeringen får nå tre uker på seg til å utarbeide et nytt budsjettforslag.EU-kommisjonens konklusjon er at det foreliggende budsjettforslaget utgjør et «spesielt alvorlig brudd» på budsjettreglene i eurosonen.I forslaget legger Italia opp til et underskudd på 2,4 prosent neste år. Det er formelt sett innenfor EUs grense på maksimalt 3,0 prosents budsjettunderskudd for land i eurosonen, men vekker likevel alvorlig bekymring fordi planen vil bety at Italia ikke får betalt ned på sin allerede svulmende statsgjeld. Den ligger i dag på mer enn 130 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt – mer enn det dobbelte av EUs øvre grense.Den italienske regjeringen har forsvart seg med at pengebruken er helt nødvendig for å få opp den økonomiske veksten i landet.Men EU-kommisjonen er ikke overbevist.– Det kan være fristende å kurere gjeld med enda mer gjeld. Men før eller siden blir gjeldsbyrden for tung, sier Dombrovskis.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker