Korea-konflikt og Trump topper Nobel-veddemål

Nord- og Sør-Koreas ledere Kim Jong-un og Moon Jae-in topper bookmakernes lister over hvem som får årets fredspris. USAs president er en solid nummer to.

Presis klokka 11 fredag slås døra opp på Nobelinstituttet, og årets vinner av Nobels fredspris, verdens gjeveste anerkjennelse, blir kunngjort.Som vanlig er det heftige spekulasjoner om hvem det blir. I år er det særlig opptiningen av isfronten på Korea-halvøya som peker seg ut på internasjonale bookmakeres lister.Både New Bookmakers, Nicer Odds og Oddschecker har Kim og Moon på topp, med Donald Trump som en god nummer to. Den britiske bookmakeren Coral har Trump på førsteplass.Første møteEtter formelt å ha ligget i krig med hverandre siden 1950 har Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in det siste halvåret hatt tre toppmøter, godt hjulpet av USA. I september besøkte Moon for første gang Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.Også Donald Trump har personlig møtt Kim. Møtet i juni var det første mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder. Trump er blitt nominert av flere, blant dem Frp-erne Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen.Høyt oppe på bookmakernes lister ligger også den kongolesiske legen Denis Mukwege, som har vært nominert til fredsprisen flere ganger. Mukwege har tidligere mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid for kvinner som har blitt voldtatt i krig.Mange nominerteI alt har 331 kandidater blitt nominert til årets fredspris, det nest høyeste antallet noen gang, ifølge Nobelinstituttet. Av disse er 216 personer og 115 organisasjoner.Andre som figurerer på bookmakerlistene, er den irakiske menneskerettighetsforkjemperen Yanar Mohammed, som vant Rafto-prisen i 2016, den russiske avisa Novaja Gazeta, pave Frans, Tysklands statsminister Angela Merkel, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Verdens matvareprogram (WFP).Sistnevnte er PRIO-direktør Henrik Urdals fredsprisfavoritt.– En fredspris til Verdens matvareprogram ville rette søkelyset mot det helt avgjørende arbeidet organisasjonen gjør for folk på flukt fra konflikter, i tillegg til å motivere giverlandene, uttalte Urdal nylig til NTB.MetooHan har også Nadia Murad og Tarana Burke blant sine favoritter.Burke er menneskerettighetsforkjemperen som allerede i 2006 brukte begrepet metoo. Begrepet ble ti år senere adoptert av skuespilleren Alyssa Milano og ble merkelapp på den virale, globale kampanjen mot overgrep og sextrakassering.Murad er kvinnen som ble fengslet av IS og utsatt for overgrep, og som nå reiser verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter.Traff blinkNorges Fredsråd traff blink i fjor med å tippe Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) som vinner av fredsprisen.I år har de Arktisk råd på førsteplass. De fortjener fredsprisen for sin rolle i å bygge bro mellom øst og vest, der representanter for stormaktene samarbeider og snakker sammen trass i økt spenning i nordområdene, mener Fredsrådet.På andreplass har de det globale nettverket av freds- og menneskerettighetsforkjempere Human Rights Defenders.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også