Korea-konflikt topper Nobel-spekulasjonene timer før kunngjøringen

Kim Jong-un, Donald Trump, Verdens matvareprogram eller irakiske Nadia Murad? Spekulasjonene om hvem som får årets fredspris er mange.

Fredag klokken 11 kunngjør Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hvem som vinner årets Nobels fredspris. Før den tid dukker det opp stadig flere spekulasjoner om hvem som får verdens gjeveste anerkjennelse.Bare timer før prisutdelingen er det de to koreanske statslederne Kim Jong-un og Moon Jae-in som er hyppigst nevnt og på topp på bookmakernes liste, som følge av fredsdialogen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.Hos Nicer Odds, Oddchecker og New Bookmakers står både USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel høyt oppe på listene. Det gjelder også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).Vold i konflikterOgså navn som Nadia Murad og Denis Mukwege går igjen høyt oppe på listene.Murad ble fengslet av IS og utsatt for overgrep av terrororganisasjonen. Hun reiser nå verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter. Den kongolesiske legen Mukwege har tidligere mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid for kvinner som har blitt voldtatt i krig.Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI tror Murad vinner sammen med Mukwege fordi begge har vært sterke pådrivere for å få bukt med den systematiske voldtekten av kvinner som et ledd i krig og konflikt.Mange nominerteI alt har 331 kandidater blitt nominert til årets fredspris, det nest høyeste antallet noen gang, ifølge Nobelinstituttet. Av disse er 216 personer og 115 organisasjoner.Andre som figurerer på bookmakerlistene er den irakiske menneskerettighetsforkjemperen Yanar Mohammed, som vant Rafto-prisen i 2016, pave Frans, Verdens matvareprogram (WFP) og den fengslede saudiarabiske bloggeren Raif Bawadi, som i 2015 ble tildelt EUs menneskerettighetspris.Norges Fredsråd traff blink i fjor med å tippe Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) som vinner av fredsprisen. I år har de Arktisk råd på førsteplass.Overrekkelsen av prisen skjer i Oslo 10. desember.(©NTB)


Les også