Lover å slutte å skyte raketter mot Israel

En militant palestinsk gruppe som sier de sto bak en rekke rakettangrep mot Israel, sier de har inngått en våpenhvile med israelske styrker.

Smoke rises from an explosion caused by an Israeli airstrike in Gaza City, Saturday, Oct. 27, 2018. Israeli aircraft struck several militant sites across the Gaza Strip early Saturday shortly after militants fired rockets into southern Israel, the Israeli military said. (AP Photo/Hatem Moussa) Hatem Moussa

Palestinsk Islamsk jihad (PIJ) har tatt på seg skylden for de 34 rakettene som ble skutt mot Israel fredag kveld og lørdag morgen. Israelske kampfly svarte med å bombe om lag 90 mål i Gaza, deriblant Hamas' nye hovedkvarter for sikkerhetstjenester.Lørdag formiddag sier en PIJ-talsmann at gruppen umiddelbart vil slutte med å skyte raketter mot Israel.– En omfattende avtale om våpenhvile er inngått. Den trer i kraft umiddelbart i bytte mot at Israel stanser sin aggressjon, sier PIJ-talsann Dawoud Shibab til AFP.Israel har så langt ikke kommentert våpenhvilen.Truet Syria og IranTidligere lørdag anklaget den israelske hæren PIJ for å ha handlet på vegne av Irans revolusjonsgarde og Syria.– PIJ skjøt raketter under veiledning, instrukser og insentiver fra Damaskus, som også har tette bånd til den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke, sa Jonathan Conricus, talsmann for det israelske militæret.Han oppga ingen beviser for påstanden, men sa isteden at Israels svar på de 34 rakettene som ble avfyrt fra Gazastripen «ikke er geografisk avgrenset», tilsynelatende ment som en trussel mot iranske og syriske styrker.Ni såretDet israelske militæret opplyste at de bombet mer enn 90 mål, blant annet tilhørende den militante gruppen Hamas, rundt om i Gaza tidlig lørdag morgen.Ni palestinere ble skadd i et av Israels angrep og et sykehus ble ødelagt, ifølge Ashraf al-Quedra, talsmann for Gazas helsedepartement.På den annen side ble ingen israelere skadd av rakettene som ble avfyrt fra Gaza. 13 av rakettene ble avskåret av Israels rakettforsvar, mens resten traff åpen utmark, ifølge Conricus.Nye protesterKampene mellom Israel og militante er de mest intense mellom de to bitre rivalene på flere uker.De fant sted dagen etter at minst fem palestinere ble drept og ytterligere 180 ble såret av israelske soldater under nye protester ved grensegjerdet som deler Hamas-styrte Gaza og Israel.Egyptiske meklere har de siste ukene intensivert arbeidet med å hindre en fullskala konflikt mellom Hamas og Israel. Hamas krever at Israel opphever den ti år lange blokaden av Gazastripen, mens Israel krever at Hamas stanser rakettangrepene sine, samt at protestene langs grensegjerdet tar slutt.(©NTB)