Macron uenig med Merkel om våpensalg til Saudi-Arabia

Frankrikes president Emmanuel Macron avfeier ideen om å gjøre som Tyskland og stanse lukrative våpensalg til Saudi-Arabia på grunn av journalistdrapet.

German Chancellor Angela Merkel, right, speaks with French President Emmanuel Macron during a round table meeting at an EU summit in Brussels, Thursday, June 28, 2018. European Union leaders meet for a two-day summit to address the political crisis over migration and discuss how to proceed on the Brexit negotiations. (Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP) Stephanie Lecocq

Macron omtaler fredag forslag om å straffe kongedømmet med en våpenembargo etter drapet på Jamal Khashoggi, som «ren demagogi».Saudi-Arabia er Frankrikes nest største våpenkunde etter India.– Det har ingenting å gjøre med Khashoggi-saken. Man bør ikke blande alt, sa Macron på en pressekonferanse under et besøk i slovakiske Bratislava.Uttalelsene tolkes som dårlig tilslørt kritikk av Frankrikes nærmeste europeiske alliert. Tysklands statsminister Angela Merkel kunngjorde sist uke en stans i våpensalg til Riyadh etter drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi.– Vi er nødt til å få klarhet i bakgrunnen for denne grusomme forbrytelsen og inntil da kommer vi ikke til å levere våpen til Saudi-Arabia, sa Merkel fredag.Hun ba videre Saudi-Arabia om å bidra til å få en slutt på den massive humanitære krisen i Jemen, som Riyadh har bombet siden 2015. Tyskland har på tross av krigen fortsatt å godkjenne våpensalg for milliarder til Saudi-Arabia.Macron virker mindre fremmed for ideen om å vurdere å innføre sanksjoner på grunn krigføringen i Jemen.– Våpen knyttes til situasjonen i Jemen, som krever en veldig tett oppfølging, sier Macron.Macron avviser heller ikke å innføre målrettede sanksjoner mot individer eller interesser som følge av drapet på Khashoggi, men han understreker at det må skje på europeisk nivå og etter at «fakta er etablert».EU-parlamentet ba torsdag med overveldende flertall om våpenboikott mot Saudi-Arabia.(©NTB)