Norge fortsatt utelatt fra kinesisk visum-ordning

Til tross for et stadig bedret forhold til Kina, er nordmenn fortsatt de eneste Schengen-borgerne som ikke kan reise visumfritt til Shanghai og Beijing.

– Saken er blitt tatt opp med kinesiske myndigheter ved flere anledninger, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til NTB.Beboere i alle EU-land, samt Sveits og Island, kan reise visumfritt til Beijing, Shanghai, Chengdu og Guangzhou i inntil 72 timer. Ordningene ble innført under den diplomatiske isfronten mellom Norge og Kina i perioden 2010-2016, og dette er etter alt å dømme grunnen til at Norge ikke ble inkludert.– Akkurat som Norge, velger Kina selv sin praksis for visum og innreiseregler, påpeker Overland Andersen.I forrige uke avsluttet kongeparet, utenriksministeren og næringsministeren sitt statsbesøk i Kina. Fra UDs side er besøket blitt beskrevet som en suksess og som en virkelig boost i det nylig gjenopprettede vennskapsforholdet mellom landene. Dermed kan det være håp om en oppmykning.– Norge står allerede på listen over land som får reise visumfritt inn til øya Hainan, og vi håper Norge snart blir inkludert i det visumfrie transittprogrammet som gjelder for andre deler av Kina, opplyser UDs kommunikasjonssjef.Feriedestinasjonen Hainan, kjent for sine strender, er for øvrig stedet hvor kongeparet innledet Kina-turen sin med et privat opphold tidligere i måneden. For å reise dit visumfritt i inntil 15 dager må nordmenn delta på en gruppetur organisert av en godkjent arrangør, ifølge kinesiske myndigheter.(©NTB)