Putin krever svar fra Trump

Russland ber USA om en forklaring etter at president Donald Trump varslet at USA vil trekke seg fra INF-avtalen. Vanskelige samtaler er i vente.Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte mandag mot å «spå i kaffegruten» etter helgens utspill fra Trump.Ingen formell beslutning er tatt, fastholdt han.– Vi vil nå avvente en offisiell forklaring fra våre amerikanske kollegaer, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.John Bolton, som er Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, var samme dag i den russiske hovedstaden for å holde samtaler med Lavrov.Skal møte PutinTirsdag skal Bolton dessuten møte Russlands president Vladimir Putin – som om få uker også skal i direkte samtaler med Trump.Kremls talsperson Dmitrij Peskov har i forkant av besøket bedt amerikanerne om å forklare seg om Trumps uttalelser i helgen. Ifølge ham vil det gjøre verden til et farligere sted hvis USA gjør alvor av truslene om å trekke seg fra INF.Trump sa lørdag at USA vil trekke seg fra INF-avtalen fra 1987 fordi han mener Russland ikke overholder den.INF-avtalen forbyr alle landbaserte atomraketter med mellomlang rekkevidde. USA hevder at rakettsystemet 9M729, som russerne nå er i ferd med å utvikle, bryter med vilkårene i avtalen.Russland nekter for bruddRussland har på sin side nektet for avtalebrudd.– Russland står fortsatt ved avtalen, sier Peskov ifølge internasjonale nyhetsbyråer.Putin har alltid ment at brudd på avtalen vil forverre sikkerhetssituasjonen, fastholder han.Men hvis USA trekker seg og begynner å utvikle mellomdistanseraketter som kan bære atomstridshoder, vil Russland måtte ta grep for å gjenopprette balansen, advarer Peskov.«Beklagelig»Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier i en uttalelse at det vil være «beklagelig» hvis INF-avtalen ryker.– Den har hatt en viktig funksjon ved at den har forbudt landbaserte mellomdistanseraketter. Det er den eneste avtalen som forbyr en klasse med leveringsmidler for atomvåpen, sier hun.Søreide understreker likevel Russlands ansvar i saken.– Det er ikke mulig over tid å opprettholde internasjonale avtaler som bare den ene av to parter overholder. Gjentatte oppfordringer til Russland om å overholde avtalen har dessverre ikke ført fram, sier Søreide.Savner troverdige svarNATOs pressetalskvinne Oana Lungescu påpeker at de allierte flere ganger har bedt Russland om å komme med troverdige svar om rakettsystemet 9M729.– Etter å ha nektet og tåkelagt i årevis innrømmet Russland nylig at rakettsystemet eksisterer, påpeker Lungescu og legger til at det russiske rakettprogrammet gir grunn til alvorlig bekymring.– Av mangel på troverdige svar fra Russland om denne nye typen raketter er de alliertes vurdering at Russland mest sannsynlig handler i strid med INF-avtalen, sier hun.EU ber begge ta ansvarEU ber på sin side USA og Russland ta felles ansvar for å sikre at INF-avtalen overlever.Det betyr at Russland må komme med skikkelige svar på bekymringene for brudd på avtalen, men også at USA nøye må vurdere konsekvensene av å trekke seg, sier Maja Kocijancic, talsperson for EUs utenrikssjef Federica Mogherini.– Verden trenger ikke et nytt våpenkappløp som ingen vil tjene på, sier Kocijancic.(©NTB)