Trygve Hegnar: Hareide er fargeblind

«Han har mistet retningssansen. Han raver rundt uten kontroll», sier Trygve Hegnar om Knut Arild Hareide.

Trygve Hegnar: Hareide er fargeblind

Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 4. oktober 2018:Alle liker Knut Arild Hareide – unntatt velgerne. Og verre skal det bli. KrF er ikke bare under sperre­grensen (4 prosent), partiets oppslutning på meningsmålingene har falt til 3 prosent og under. Når det så er stor motstand mot Hareides venstrevalg i stortingsgruppen, partitoppen, i fylkeslagene og hos KrFU, sier det seg selv at partilederen får en meget vanskelig oppgave på det ekstraordinære lands­møtet den 2. november.Men selv om det er et lyspunkt som kan redde Solberg-regjeringen at Hareide har fått så lite støtte i partiet, så er det meget alvorlig at Hareide åpenbart har mistet retningssansen. Han vet ikke forskjell på venstre og høyre eller opp ned.Han sier om sitt valg av Ap og Sp som regjeringspartnere, at «dette er den regjeringen som peker mest mot sentrum. Dette er den mest troverdige sentrumsregjeringen i dagens politiske landskap.»Siden vi aldri vil påstå at Knut Arild Hareide ­lyver, må det ha skjedd noe annet. Han har mistet retningssansen. Han raver rundt uten kontroll.Vi kan være enig i at Sp er et sentrumsparti, selv om partiet faktisk valgte rødt, rødt, grønt (de rødgrønne) i regjering. Men Arbeiderpartiet er definitivt ikke et sentrumsparti. Ap er sammenvevd med LO, og dette er venstresiden. Og peker en regjering bestående av Ap, Sp og KrF mot sentrum?Knut Arild Hareide sier at en ny regjering på venstresiden må være uten SV, men det blir ingen regjering med Ap, Sp og KrF uten støtte fra SV. Det er enkel matematikk.I første omgang vil Audun Lysbakken og SV sørge for et flertall mot Erna Solberg slik at hun må gå av (kanskje på budsjettet), og deretter vil SV stille sine betingelser. SV kan ikke være for kravstore, for det viktigste for Lysbakken er å bli kvitt dagens regjering, men han er ikke kastrert. SV vil kreve nok til at politikken dreies mot venstre. SV vil ikke være i en vippeposisjon og drive politikken mot sentrum.En regjering bestående av Ap, Sp og KrF – basert på støtte fra SV – vil peke mot venstre.Partileder Knut Arild Hareide har gått i homotog, men han er ikke fargeblind.Han mener at KrF-velgerne idémessig liker Sp best. «Vår nærmeste allierte har vært Sp enten det gjelder eggdonasjon eller kamp mot tvillingabort,» sier han.Det kan så være, men det er Ap og SV han skal bryne seg på. Jonas Gahr Støre er blitt kristen, og flørter med Hareide så mye han kan, men Lys­bakken er langt unna Sarons dal.Hareide blir spurt om hva som vil skje hvis flertallet på landsmøtet avviser hans forslag om en venstreregjering, og han svarer da at dette ikke er et spørsmål om ledelsen av partiet. Han kan (trolig) tenke seg å lede KrF videre etter et nederlag.Han skal bare ødelegge KrF først. Partiets velgere vil løpe til Høyre, FrP og Ap. Ingen til SV.

knut arild hareide
Trygve Hegnar