Trygve Hegnar: KrFs bikkjeslagsmål

KrF kan ikke ha en partileder som er så falsk.

Trygve Hegnar: KrFs bikkjeslagsmål

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 31. oktober 2018.Det viktige valget om Kristelig Folkeparti skal åpne veien for en regjering bestående av Ap, Sp og KrF, er egentlig avgjort. Etter fylkeslagsmøtene mandag kveld er de blå, som vil ha et regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og FrP, bare ett mandat fra å ha flertall (trenger 96 av 190 mandater), og det helt sikkert at de blå får minst ett mandat i Østfold KrF som stemte tirsdag kveld.Knut Arild Hareide ble overkjørt i innspurten. De blå, som vil at Erna Solberg skal fortsette som statsminister, vant.Likevel er det ikke sikkert at Hareide og de røde går tapende ut etter avstemningen førstkommende fredag. Knut Arild Hareide og KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson har nemlig satt i gang et skittent spill og en bakgårdskamp som står i skarp kontrast til de tilsynelatende varme smil og omfavnelser av alle i KrF.Mens hele Norge i en uke har fulgt med i KrF-debatter og tilsynelatende spennende avstemninger, har Hareide og Johnson bestemt at avstemningen om valg av regjeringsalternativ skal være hemmelig og anonym. Hverken vi eller KrF-velgerne skal få vite om utsendingene stemmer i overenstemmelse med de valg som er gjennomført.Denne måten å stemme på skal være første gang i KrFs historie (man stemmer normalt ved stemmetegn i landsmøtesalen), og hele prosessen frem til nå har vært teater eller skuebrød.Derfor har Hareide fortsatt det glatte smilet og han later som han er en vinner.VG skriver at Hareide «i det skjulte jobber desperat for å overtale usikre delegater fra stortingsgruppen og sentralstyret til likevel å støtte ham for å unngå lederkrise i partiet.»Men overkjører Hareide nå (fredag) alle de som er valgt etter demokratiske prosesser i partiet i åpne møter, er han ferdig uansett. KrF kan ikke ha en partileder som er så falsk.Fortsatt snakker han om sitt valg av sentrum og hvor fantastisk Sp er som samarbeidspartner, men hvordan blir Ap, Sp og KrF sentrum? KrF og Sp har bare halvparten av Aps oppslutning.Knut Arild Hareide jukser også.KrFs nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, har vært god i debattene landet rundt, og han ser ut til å trives med Knut Arild Hareide som motdebattant, selv om smilet er noe stivere, men de er i grisebingen, og Ropstad bør ta av boksehanskene og gi Hareide en rett høyre. KrF trenger en ny partileder.Landet kan ikke skifte regjering og kurs fordi Knut Arild Hareide klarer å overtale fylkesdelegater til å stemme mot sin overbevisning.Det er påsken som er tiden for vennskap og svik, håp og angst og liv og død.Knut Arild Hareides tid kan være ute allerede fredag.Hvordan skal han, med noe verdighet igjen, kunne oppsøke Erna Solberg og be om regjeringsforhandlinger?Herren snudde seg og så på Peter. (Luk 22-61).