Venneklubb vil redde WTO

Canada har fått Norge, EU og ti andre land med seg på laget for å prøve å hjelpe Verdens handelsorganisasjon (WTO) opp på beina igjen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var torsdag i Ottawa i Canada for å delta på et ministermøte med de andre landene i klubben.Målet med møtet er å finne konkrete måter å styrke WTO på. Handelsorganisasjonen har vært mer eller mindre i knestående siden Donald Trump vant presidentvalget i USA for to år siden.– Vi begynte med en arbeidsmiddag i går kveld. Dette er ikke en sammenslutning som har noen beslutningsmyndighet, men tanken er å forsøke å introdusere noen mulige måter å få videreutviklet WTO på, forteller Eriksen Søreide på telefon til NTB.Hun innrømmer at det ikke er enkelt.– Mange av diskusjonene i WTO strekker seg bakover både femten og tjue år og er fortsatt ikke løst.Foruten Canada, EU og Norge deltar Australia, Brasil, Chile, Japan, Kenya, Sør-Korea, Mexico, New Zealand, Singapore og Sveits i gruppen. Samlet sett er dermed alle verdensdeler representert, påpeker Søreide.– De landene som deltar på møtet, utgjør 40 prosent av den globale verdiskapningen. Det er mer enn USA og Kina til sammen, sier hun.(©NTB)