Denmark's Foreign Minister Anders Samuelsen gestures, during a press conference in Eigtveds Pakhus, Copenhagen, Tuesday, Oct. 30, 2018, in connection with a police operation last month involving a Norwegian citizen of Iranian descent being arrested in an alleged Iranian intelligence plot to kill an opposition activist in Denmark. (Martin Sylvest/Ritzau Scanpix via AP) Martin Sylvest

Danmark ber EU-land om støtte til sanksjoner mot Iran

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen ber mandag om støtte fra EU-land til å innføre sanksjoner mot Iran etter at en norskiraner planla drap i Danmark.

Forespørselen fra Samuelsen kommer samtidig som EU-landene drøfter hvordan de kan dempe effekten av amerikanske sanksjoner mot Iran, ettersom de også rammer europeiske selskap. Timingen er mildt sagt uheldig.Danmark skal likevel gå fram med kravet under EUs utenriksmøte mandag.– Jeg forestiller meg at Samuelsen vil ta opp dette når vi drøfter Iran. For oss er det i høy grad et spørsmål om solidaritet, for det handler om medlemslandets sikkerhet, sier en EU-diplomat i Bruxelles.Den danske reaksjonen kommer etter et at en norskiraner ble siktet for å ha planlagt et attentat i Danmark. Mannen skal ha planlagt drap på tre medlemmer av den iranske opprørsgruppen ASMLA, som er bosatt i Danmark. Også Frankrike, Belgia og Tyskland har opplevd angrep fra iransk hold mot personer bosatt i landene.Det blir avgjørende at danskene overbeviser EU-landene om at de danske sanksjonene ikke har noe med verken atomavtalen eller USA-sanksjonene å gjøre.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også