Det har ikke skjedd før i Sverige

Henrik Montgomery/TT

Riksdagen sa nei til Moderaterna-leder Ulf Kristersson som landets nye statsminister. Dermed er regjeringsspørsmålet fortsatt uavklart.

Kristersson blir den første statsministerkandidaten som ikke godkjennes av Riksdagen siden nasjonalforsamlingens to kamre ble slått sammen til ett i 1971.Onsdagens statsministervotering endte med 195 stemmer mot og 154 stemmer for.Både Liberalerna og Centerpartiet, som begge inngår i Alliansen sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna, var blant de som stemte nei.Nekter SD-innflytelse– Centern gjør nå etter valget akkurat det vi sa før valget. Centern kommer ikke å gå inn i en regjering som krever aktiv støtte fra Sverigedemokraterna, sa Centerns partileder Annie Lööf.– Dagens avstemning handler ikke om Ulf Kristersson som statsminister, men om å ikke gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, la hun til.Også Liberalerna vektla at de ikke ville gi Sverigedemokraterne innflytelse.– Jeg erkjenner at det er en tung dag når vi må stemme mot en Alliansekollega, sa partileder Jan Björklund.


Les også