EU nekter for enighet om brexit

Irlands utenriksminister Simon Coveney sier det er uaktuelt for EU å godta en løsning for irskegrensa som britene ensidig kan trekke seg fra.

Publisert 5. nov. 2018 kl. 13.57
Oppdatert 5. nov. 2018 klokken 14.00
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
Taoiseach Leo Varadkar, left and Foreign Affairs Minister Simon Coveney pose for a photo at the Convention centre, during an event to brief businesses on getting prepared for Brexit, in Dublin, Thursday, Oct. 25, 2018. (Brian Lawless/PA via AP) Brian Lawless

Irland og EU vil «aldri gå med på» en løsning for grensa mellom Irland og Nord-Irland som er tidsavgrenset eller som kan avsluttes ensidig av Storbritannia, skriver Coveney på Twitter.Slike forslag til løsninger er ikke noen løsning i det hele tatt, advarer han.Coveneys tweet ble retweetet av Sabine Weyand, som er nestkommanderende i EUs forhandlingsdelegasjon. «Fortsatt nødvendig å gjenta dette, ser det ut til», skriver hun.Utspillene kommer etter at den britiske avisa The Sunday Times i helgen meldte om gjennombrudd i forhandlingene om en løsning for irskegrensa.Det nye løsningsforslaget går ifølge The Sunday Times ut på at hele Storbritannia skal bli værende i EUs tollunion inntil videre, men at det samtidig skal finnes en egen «exit»-klausul som gjør det mulig å trekke seg ut.EU-siden står på sin side fast på at EU ikke har forandret sin posisjon i de vanskelige forhandlingene om irskegrensa.– Det tekniske arbeidet fortsetter. Men vi er fortsatt ikke i mål, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.(©NTB)