Macron vil ha europeisk hær som kan forsvare Europa mot USA og Russland

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha det han kaller en «ekte europeisk hær» som kan forsvare Europa mot Russland og USA.

Publisert 6. nov. 2018 kl. 11.30
Oppdatert 6. nov. 2018 klokken 11.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
French President Emmanuel Macron speaks during a media conference at the Elysee Palace in Paris, France, Monday Sept. 29, 2018.Ethiopian Prime Minister Ably Ahmed is in Paris for bilateral talks. (AP Photo/Michel Euler, Pool) Michel Euler

Macron har siden han ble president i Frankrike tatt til orde for å opprette en felles EU-styrke. Argumentet hans er at Europa må gjøre seg mindre avhengig av amerikansk makt.– Vi må beskytte oss selv når det gjelder Kina, Russland og til og med USA, sier Macron til radiostasjonen Europe 1 tirsdag.– Vi kan ikke beskytte europeerne uten at vi bestemmer oss for å ha en ekte europeisk hær, sier han i intervjuet.ForsvarssamarbeidI fjor gikk 23 EU-land sammen om et nytt forsvarssamarbeid. Formålet er å opprette et såkalt permanent strukturert samarbeid i forsvarspolitikken.Forsvarsministre fra ni europeiske land undertegnet dessuten 25. juni i år en avtale om å opprette en slik styrke. Styrken skal kunne stille på kort varsel og blant annet settes inn i humanitære kriser og ved evakuering fra krigssoner.– Fred er prekær, sier Macron i intervjuet.Macron viser til forsøk på nettangrep og forsøk på å påvirke valg, i det som tilsynelatende er en henvisning til Russland.Parallell til 1930-talletMacron advarer om nasjonalismens fremmarsj og trekker paralleller mellom verden i dag og finanskrisen, og «nasjonalismen som spilte på folks frykt» på 1930-tallet.– Denne freden og velstanden som Europa har nytt godt av i 70 år, er et gyllent øyeblikk i vår historie, sier Macron, og advarer om at dette er unntaket, heller enn regelen.– I tusenvis av år har noe slikt aldri vart så lenge, sier han.(©NTB)