Nord-Korea hevder å ha utviklet og testet nytt våpen

Nord-Korea har utført en «vellykket test» av et nytt «høyteknologisk våpen», ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

In this Sunday, Nov. 4, 2018 photo released by the North Korean government, Cuban President Miguel Diaz-Canel, third from left, with North Korean leader Kim Jong Un, second from left, reviews an honor guard upon arrival at Pyongyang International Airport in Pyongyang, North Korea. Both, hoping to get out from under U.S. economic sanctions, agreed to expand and strengthen their strategic relations, North Korea's state media reported Monday, Nov. 5, 2018. Seen in the background are their wives, Lis Cuesta Perara, right, and Ri Sol Ju. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. Korean language watermark on image as provided by source reads: "KCNA" which is the abbreviation for Korean Central News Agency. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)
Politikk
KCNA spesifiserer ikke i sin melding hva slags våpen det er snakk om, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået .Landets leder Kim Jong-un skal ifølge meldingen ha inspisert våpenet og var tilskuer da våpenet ble testet fredag. Testen «var vellykket», ifølge KCNA.– Det toppmoderne våpenet, som lenge har vært under utvikling under vårt partis dynamiske lederskap, har som formål å beskytte vårt territorium og betydelig forbedre kampstyrken i hæren vår, heter det i meldingen, skriver Yonhap.«Trygge»Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse at de fortsatt er «trygge» på det som ble vedtatt på toppmøtet med Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore i juni, hvor de kom fram til en vag enighet om atomvåpennedrustning.Departementet sier avtalen «vil skape en lysere fremtid» Nord-Korea.– Vi er i samtale med Nord-Korea om å gjennomføre avtalen. Vi er sikre på at løftene fra Trump og Kim vil bli oppfylt, heter det i uttalelsen.– Nye missilerStatslederens våpeninspeksjon er den første kjente siden han overvar testen av et Hwasong-15-missil i november i fjor, ifølge Yonhap.I juli sa amerikanske etterretningskilder til Washington Post at de tror Nord-Korea er i ferd med å utvikle nye missiler.Det er ikke kjent hvor fredagens missiltest ble gjennomført, annet enn at det skal ha blitt gjort ved «et nasjonalt forsvarsinstitutt».– Avslørt av satellittbilderWashington Posts kilder uttalte også den gang at de tror Nord-Korea utviklet minst ett interkontinentalt missil av typen Hwasong-15 ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang.Det var ved dette anlegget Nord-Koreas første interkontinentale missil med en rekkevidde til å nå USA ble produsert, det ene av dem en Hwasong-15.Amerikansk etterretning mener at satellittbilder fra Sanumdong kan tyde på at ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon.(©NTB)