Nordland Ap snur om oljeboring i Lofoten – sier nei

Nordland Arbeiderparti har gjort helomvending og sier nei til å utrede oljeboring i Lofoten. Ap-leder Jonas Gahr Støre tar vedtaket «til etterretning».

Vedtaket ble gjort sent lørdag kveld da Nordland Ap holdt ekstraordinært fylkesårsmøte for å vedta programmene for fylkesvalget neste høst. Da sa et overveldende flertall ja til å legge bort kravet om å få konsekvensutredet Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i sitt partiprogram for 2019.– Vi har gjort et historisk vedtak – et vedtak for fisken og framtida, sier ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Vågan, Lena Amalie Hamnes, tilNRK , mens Bodø-ordfører Ida Maria Pinnerød mener at fylkespartiet med vedtaket har «flyttet politikk». Selv skiftet hun standpunkt i sommer.Også leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, har vært imot å utrede oljeboring i Lofoten.– Denne saken om konsekvensutredning ønsker vi å legge bort. Vi har andre store og viktige saker når vi nå skal bygge framtidas Nordland. Vi kan ikke bruke mer ressurser på denne saken, sier Skjæran.Støre ikke overrasketVedtaket er i strid med Aps landsmøtevedtak fra 2017, som også LO-kongressen har sluttet seg til, som åpner for en konsekvensutredning i de sørligste områdene av Lofoten.Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB han tar vedtaket «til etterretning».– Som partileder forholder jeg meg til partiprogrammet. Så merker jeg meg både diskusjon og vedtak i mange fylkeslag som går i den retningen Nordland vedtok i helgen, skriver Støre i en epost.Han er ikke overrasket over vedtaket, trass i at Nordland Ap tidligere har vært en pådriver for en konsekvensutredning.– Det følger en trend vi har sett i den nordlige landsdelen de siste årene. Under skiftende regjeringer og flertall har det ikke vært politisk mulig å åpne for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, konstaterer han.– DramatiskFrps Terje Halleland, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener vedtaket innebærer en «dramatisk endring» av Arbeiderpartiets oljepolitikk.– Nå ønsker ikke lenger Ap at utviklingen i petroleumsnæringen skal basere seg på kunnskap, men på følelser, skriver han i en epost til NTB.Han mener at vedtaket er helt uholdbart å forholde seg til for oljenæringen, som er avhengig av store investeringer og inntjening over en lang tidshorisont.– At Nordland samtidig vil pålegge petroleumsnæringen langt større og varige ringvirkninger og arbeidsplasser i sin landsdel, viser at det er et politisk parti som har forlatt virkeligheten, sier Halleland.Hans partikollega Roy Steffensen mener vedtaket ikke er til å forstå.– Olje- og gassnæringen har vært et eventyr for mitt fylke Rogaland, men også for Norge. Det har bidratt til vekst, velferd, verdiskapning og hundretusenvis av lønnsomme arbeidsplasser langs hele kysten. Arbeiderpartiet i Nordland sier nå nei takk til å til og med finne ut om det er mulig for dem å oppleve det samme som Rogaland. Uforståelig, sier Steffensen.Hyller vedtaketSVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken hyller på sin side ikke uventet vedtaket.– Nå må Ap være med på å legge planene om oljeboring i vårt felles matfat død, en gang for alle, sier han til NTB.I september viste en meningsmåling at et flertall av Ap-velgerne i Nordland er helt imot en konsekvensutredning.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også