Porosjenko ber om NATO-hjelp mot Russland

Ukrainas president Petro Porosjenko ber NATO om å sende skip til Azovhavet etter at Russland søndag åpnet ild mot ukrainske fartøy og arresterte mannskapet.

Det oppfordrer han i et intervju med den tyske tabloidavisen Bild publisert tidlig torsdag morgen.– Tyskland er en av våre nærmeste allierte, og vi håper NATO-landene er forberedt på å sende marinefartøy til Azovhavet for å støtte Ukraina og sørge for sikkerhet, sier presidenten.NATO, hvor Ukraina er en partner, men ikke et medlemsland, har tidligere bedt Russland om å løslate de tre ukrainske fartøyene og de 24 sjøfolkene som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya.Putin: En russisk keiserI intervjuet anklager Porosjenko Russlands president Vladimir Putin for å se seg selv som en «russisk keiser», og Ukraina kun som en del av en Russisk koloni.– Det eneste språket Putin forstår er solidariteten til den vestlige verden, sier Porosjenko og oppfordrer til nye sanksjoner mot Moskva.– Hva blir det neste?Russerne åpnet ild mot ukrainerne ved Kerch-sundet hvor Azovhavet og Svartehavet møtes. Kerch deler også Russland og Krim, halvøya Russland annekterte i mars 2014 som et svar på at Ukrainas russiskstøttede president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.– Vi kan ikke akseptere Russlands aggressive politikk. Først var det Krim-halvøya, så det østlige Ukraina. Nå vil han ha Azovhavet, sier Porosjenko.– Tyskland må spørre seg selv, hva vil Putin gjøre etterpå om vi ikke stopper ham?26. november erklærte Porosjenko en unntakstilstand i landet. Den trådte i kraft onsdag 28. november og skal vare i 30 dager.(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker