Saudi-Arabia granskes av FN

Tale i FN-bygningen i New York - Foto: AP

Drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi er et av temaene under utspørringen når landet må svare for seg i FNs menneskerettighetsråd.

Den saudiarabiske delegasjonen skal redegjøre for hvordan landet etterlever sine menneskerettighetsforpliktelser og svare på spørsmål fra andre land når landet granskes av FNs menneskerettighetsråd i Genève mandag.Drapet på Khashoggi har ført til stort internasjonalt press på Saudi-Arabia, og flere menneskerettighetsgrupper har kjempet for at verdenssamfunnet må stille landet til veggs.Det er drøyt en måned siden Khashoggi ble drept inne på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Under mandagens utspørring kommer blant annet Sverige til å ta opp temaer som handler om ytringsfrihet og sikkerhet for journalister i Saudi-Arabia.Mandagens utspørring vil også rette søkelyset mot krigen i Jemen, der en saudiledet militærkoalisjon har fått kritikk for sine mange luftangrep. Minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden 2015.Samtlige av FNs 193 medlemsland gjennomgår en allmenn gransking, såkalt «universal periodic review», i Menneskerettighetsrådet hvert fjerde år. Menneskerettighetsrådet består av 47 medlemmer, som velges av FNs hovedforsamling for en periode på tre år.(©NTB)