Truer med å avlyse brexit-toppmøtet

Spanias statsminister Pedro Sanchez sier brexit-toppmøtet kan komme til å bli avlyst uten enighet om Gibraltar.

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez arrives to meet German Chancellor Angela Merkel at the Guzmanes Palace in Sanlucar de Barrameda, southern Spain, Saturday Aug. 11, 2018, prior to meetings at the Donana National Park. (AP Photo/Javier Fergo) Javier Fergo
Politikk

Uttalelsen falt da Sanchez holdt en pressekonferanse i Cubas hovedstad Havanna fredag. Striden om Gibraltar har seilt opp som et sentralt konfliktområde etter at Storbritannia og de øvrige EU-landene ble enige om en foreløpig skilsmisseavtale.Spania krever at brexitavtalen skal fastslå at landet har vetorett når en avtale om Gibraltars framtidige forhold til EU skal forhandles fram.Det lille britiske territoriet på Spanias sørkyst omfatter bare 6,5 kvadratkilometer, og Spania har gjentatte ganger gjort krav på det.Ingen vetorettFormelt sett har ikke Spania noen vetorett mot brexitavtalen mellom EU og Storbritannia, ettersom avtalen kun trenger kvalifisert flertall for å gå igjennom i EUs ministerråd.Men stats- og regjeringssjefene i EU har tidligere vedtatt egne retningslinjer for forhandlingene der de fastslår at ingen avtale om det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia skal kunne gjelde for Gibraltar uten at det er enighet mellom Spania og Storbritannia.– Hvis det ikke blir noen avtale om Gibraltar, vil det sannsynligvis ikke bli noe brexit-toppmøte, sier Sanchez.Krever dokumentMyndighetene i Madrid ønsker at britene bekrefter skriftlig at de er enig i den spanske tolkningen når det gjelder Gibraltar, sier statssekretær Luis Marco Aguiriano Nalda, som er ansvarlig for Europa-spørsmål i den spanske regjeringen.– Vi krever at de offentliggjør dette før søndagens møte, sier han.I London sier en kilde i Downing Street at de ikke vet hvilket dokument det siktes til fra spansk side.– Vi har forhandlet på vegne av hele Det forente kongedømmet – det inkluderer Gibraltar og oversjøiske territorier, sier kilden.

brexit
pedro sanchez
Nyheter
Politikk