Dette er fallgruvene for Trumps og Xis «våpenhvile»

Mens oljeprisen stiger og markedet jubler over at handelskrigen mellom USA og Kina er satt på vent, spør analytikere seg om hvor langvarig gleden blir.

FILE - In this April 7, 2017, file photo, U.S. President Donald Trump gestures as he and Chinese President Xi Jinping walk after their meetings at Mar-a-Lago in Palm Beach, Fla. A year after Trump tried to disarm Xi at Mar-a-Lago with smooth talk and hospitality, he's resorted to hard ball and found that Xi is willing to throw it back. But at least for now, the acrimony over trade is unlikely to spill over into sensitive national security issues.(AP Photo/Alex Brandon, File) Alex Brandon
Politikk
Mange uttrykker skepsis til om «våpenhvilen» på 90 dager er et like stort gjennombrudd som markedet synes å legge til grunn,  hun.Borgen Gjerde har vanskelig for å se for seg at Kina vil gjøre tilstrekkelige innrømmelser når det gjelder åndsverkslovgivningen, til at en ny avtale kommer på plass.– Vi tror dermed helgens enighet om våpenhvile dermed blir lite mer enn nettopp det, og at handelskrigen gjenopptas til neste år, skriver hun.Toll på bilerSamtidig svarte asiatiske markeder mandag svært positivt på helgens overenskomst. Oljeprisen gjorde et kraftig byks, og både i Oslo og Europa for øvrig startet uka med markant børsoppgang.Trump sier at Kina har gått med på å redusere og fjerne importavgifter på amerikanske biler. Tollen er i dag på 40 prosent, skriver presidenten på . Han har imidlertid ikke sagt noe nærmere om når kuttet kommer, eller hvor mye avgiftene blir redusert, og Kina har ikke bekreftet påstanden.Trump skryter stadig av møtet med Xi og sier at fremfor alt bønder raskt og i stor grad vil nyte godt av avtalen med Kina.– Gode utsikterUSA innførte i sommer toll på 25 prosent på kinesiske varer, en samlet ekstratoll på 50 milliarder dollar. Senere ila USA 10 prosent toll på ytterligere varer til en verdi av 200 milliarder dollar, en sats Trump truet med å øke til 25 prosent fra 1. januar.Kina svarte på avgiftsøkningene med å innføre toll på amerikanske produkter til en verdi av 110 milliarder dollar, blant annet på amerikanske biler.Når Trump og Xi nå har blitt enige om å legge saken på is i tre måneder, reduserer det også trusselen mot verdensøkonomien.– Utsiktene for reell fremgang i viktige saker med Kina er nå bedre enn noen gang tidligere for Trump-administrasjonen, sier investeringsstrateg Andy Rothman i Matthews Asia til nyhetsbyrået AP.Dype røtterMed 90 dager på seg skal nå Trump og Xi ta fatt på den vanskelige oppgaven med å løse den fastlåste handelsstriden.– USAs konflikt med Kina har dype røtter, og man kan ikke løse alt på 90 dager, ikke engang på 180 dager, sier Dean Pinkert, tidligere medlem i USAs internasjonale handelskommisjon (ITC).– Trump-administrasjonen må bestemme seg for hvor mye fremgang de trenger for å kunne kalle det en seier, sier Pinkert, som nå er ansatt i advokatfirmaet Hughes Hubbard & Reed.(©NTB)