KjøpLogg inn

Fire oljenasjoner nekter å anerkjenne FNs klimarapport

USA, Russland, Saudi-Arabia og Kuwait vil bare «notere» funnene i FN-rapporten som skal være referansepunktet i forhandlingene ved klimatoppmøtet i Katowice.

Publisert 10. des. 2018 kl. 07.01
Oppdatert 10. des. 2018 klokken 07.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
Climate activists stop in front of the COP24 UN Climate Change Conference venue during the March for Climate in a protest against global warming in Katowice, Poland, Saturday, Dec. 8, 2018. (AP Photo/Alik Keplicz) Alik Keplicz

De fire er de eneste av de nesten 200 medlemslandene som ikke vil anerkjenne rapporten FNs klimapanel offentliggjorde i oktober.USAs utenriksdepartement skriver i en uttalelse at «USA er villige til å notere rapporten og uttrykke beundring for forskerne som produserte den», men at «USA ikke godkjenner funnene i rapporten».Russland, Saudi-Arabia og Kuwait tar til orde for at rapporten skal bli «notert», men ikke «anerkjent». Om det endelige rammeverket sier at rapporten bare skal «noteres», vil den være lettere for regjeringer å ignorere.En vekkerRapporten spår en dyster fremtid for verden om man ikke når Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt 2 og helst 1,5 grader over førindustriell tid. Den ble sett på som en vekker for politikerne da den ble offentliggjort.– At en gruppe på fire land forsøker å undergrave viktigheten til en forskningsrapport de selv, sammen med alle andre land, ba om for tre år siden i Paris er ganske bemerkelsesverdig, sier Alden Meyer fra organisasjonen Union of Concerned Scientists til nyhetsbyrået AP.– FlautIngen av de fire oljeeksportlandene ville si om deres motstand mot rapporten bunner i forslaget om at fossilt drivstoff må fases ut innen 2050, da olje, kull og gass er store kilder til CO2-utslipp.– Det er flaut for verdens ledende vitenskapelige supermakt å være i en posisjon der man må nekte å tro på en rapport som ble skrevet at verdens vitenskapelige fellesskap, inkludert et stort antall fremragende amerikanske forskere, sier Meyer.(©NTB)