– I sin plan om å redusere katastrofale klimaendringer er verden ute av kurs, sa Guterres under den offisielle åpningen av klimakonferansen COP24 mandag.I sin tale til delegatene var Guterres tydelig på at verden ikke beveger seg fort nok for å begrense den globale oppvarmingen.– Selv om vi har blitt vitner til store ødeleggelser verden over som følge av klimaendringene, gjør vi fortsatt ikke nok eller beveger oss fort nok for å redusere katastrofale klimaforstyrrelser, sa Guterres.Mandag kan flere klimautsatte land be om umiddelbare tiltak for å redusere klimatrusselen.Øystaten Fijis statsminister Frank Bainimarama, som ledet fjorårets COP-møte, oppfordret mandag alle nasjoner til å handle for å avverge klimakatastrofer.– Gud forby dersom vi ignorerer de ufornektelige bevisene og forblir generasjonen som sviktet menneskeheten, uttalte han.FN-konferansen startet i den polske byen Katowice søndag, hvor delegater fra nesten 200 land de neste to ukene skal følge opp Parisavtalen.Parisavtalen ble vedtatt 12. desember 2015. Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Men disse målsettingene forutsetter raske kutt i klimautslippene. Innsatsen må tredobles hvis Paris-målene skal nås, har FNs miljøprogram UNEP advart i en fersk rapport.(©NTB)