Forsvarsminister Jim Mattis går av

USAs forsvarsminister Jim Mattis går av ved utgangen av februar, opplyser president Donald Trump.

Susan Walsh

Twitter skriver Trump at Mattis går av med pensjon. Presidenten takker Mattis for innsatsen og skriver at forsvarsministeren har spilt en viktig rolle i arbeidet med å få allierte land til å bruke større ressurser på forsvar.I et brev til Trump skriver Mattis at det er politiske uenigheter mellom han og presidenten som har ført til avgangen.– Fordi du har rett til å ha en forsvarsminister som har syn som samsvarer med dine, mener jeg det er riktig for meg å gå av, skriver Mattis.Advarer mot RusslandI brevet fremhever Mattis viktigheten av å ivareta gode relasjoner til allierte, og trekker fram NATO som et eksempel.– Det er ikke nødvendig for USA å være verdens «politi», men vi bør heller samarbeide med allierte om et felles forsvar. Det er tydelig at Kina og Russland forsøker å forme verden etter deres autoritære modell, skriver den avtroppende forsvarsministeren.– Mitt syn på viktigheten av å behandle allierte med respekt samt å være på vakt for fiendtlige aktører og strategiske motstandere, kommer fra over 40 år med erfaring innen feltet, skriver han.Intern splidUenighetene mellom Trump og Mattis har vært mange. I oktober uttalte Trump til CBS News at Mattis, som har blitt sett på som en modererende skikkelse i Det hvite hus, er «en slags demokrat», skriver Reuters.Mattis har vært skeptisk til Trumps håndtering av Iran-avtalen, samt presidentens ambisiøse planer om en militær romkommando.Kunngjøringen om Mattis' avgang kommer kun et snaut døgn etter at Trump opplyste at han ønsker å trekke amerikanske styrker ut av Syria, til tross for motstand fra allierte og amerikanske forsvarstopper. Beslutningen ble sett på som et nederlag for Mattis, som tidligere har uttalt at det å trekke seg ut av Syria er en «strategisk tabbe».Gjennomtrekk i Det hvite husMed det blir Mattis med på en voksende liste av medlemmer i Trumps administrasjon som enten har blitt presset ut eller gått av. Tidligere utenriksminister Rex Tillerson fikk tidligere i år sparken, også da etter kunngjøring på Twitter fra Trump.Det hvite hus under Trump har hatt flest personer som har sluttet av de siste fem presidentene, ifølge tenketanken Brookings Institution.