Frankrike vil hasteinnføre skattekutt

Frankrikes regjering vil hasteinnføre skattekutt og økning i minstelønnen i forsøket på å innfri krav fra protestbevegelsen de gule vestene.

French President Emmanuel Macron speaks during a media conference at the Elysee Palace in Paris, France, Monday Sept. 29, 2018.Ethiopian Prime Minister Ably Ahmed is in Paris for bilateral talks. (AP Photo/Michel Euler, Pool) Michel Euler

Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjorde i forrige uke at regjeringen blant annet ville heve minstelønnen med 100 euro i måneden og fjerne skatten på overtidsjobbing for å møte de gule vestenes krav. Det skjedde etter at grasrotbevegelsen flere helger på rad hadde lammet Frankrike med veiblokader og landsomfattende protester.I et forsøk på å unngå ytterligere demonstrasjoner resten av året, lover den franske regjeringen at tiltakene skal innføres raskt. Etter at de er diskutert på et regjeringsmøte onsdag, skal nasjonalforsamlingen stemme over tiltakene allerede før jul, opplyser franske tjenestemenn til nyhetsbyrået AFP mandag.I mellomtiden forventer regjeringen at demonstrantene fjerne veiblokadene sine, sier innenriksminister Christophe Castaner.– Vi kan ikke fortsette med å lamme den franske økonomien, sier han.Den franske regjeringen har tidligere beregnet at tiltakene vil koste mellom 78 og 97 milliarder kroner i året. Det vil kunne føre til at det franske budsjettunderskuddet øker til over EU-grensa på 3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).(©NTB)