Franske myndigheter i krisesamtale

Frankrikes statsminister Édouard Phillippe samler mandag flere partiledere for å finne en løsning på de voldelige demonstrasjonene i franske gater.

France's President Emmanuel Macron, centre left, France's Interior Minister Christophe Castaner, center right, and Paris police Prefect Michel Delpuech, right, arrive to visit firefighters and riot police officers the day after a demonstration, in Paris, Sunday, Dec. 2, 2018. A protest against rising taxes and the high cost of living turned into a riot in the French capital, as activists torched cars, smashed windows, looted stores and tagged the Arc de Triomphe with multi-colored graffiti. (AP Photo/Thibault Camus) Thibault Camus
Politikk
I forrige uke gjorde miljøminister François de Rugy et forsøk på å komme til enighet med protestbevegelsen De gule vestene, men klarte ikke å få dem til å avslutte de voldelige demonstrasjonene.Lørdagen utviklet protestene seg til rene gateslag og blir karakterisert som de verste i den franske hovedstaden på flere år.Inspiserte skadeNoe av det første president Emmanuel Macron gjorde da han søndag kom hjem fra G20-toppmøtet i Argentina, var å dra på befaring for å se skadeomfanget etter lørdagens herjinger. Han ble møtt av brannskadde hus, utbrente biler og graffiti på Triumfbuen, der flere av relieffene på det berømte landemerket var slått i stykker.Presidenten holdt deretter et krisemøte med statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner om den kaotiske utviklingen i sentrum av den franske hovedstaden.Ønsker dialogRegjeringen ønsker dialog med partene, og statsministeren samler partilederne og representanter for «De gule vestene» for å få dempet gemyttene og slutt på de landsomfattende aksjonene.– Jeg vil aldri akseptere vold. Ingenting rettferdiggjør at politiet blir angrepet, at bedrifter blir plyndret, at forbipasserende eller journalister blir truet eller at Triumfbuen blir vandalisert, sier Macron til nyhetsbyrået AFP.Voldsomme protesterDet var tredje helg på rad at demonstrantene, som står i spissen for en protestbevegelsen De gule vestene, demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel.133 personer ble skadd, av dem 23 politibetjenter. Over 400 av mest utagerende demonstrantene ble pågrepet av politiet. 378 av disse er satt i varetekt, opplyste politiet.Nærmere 150.000 mennesker skal ha deltatt i demonstrasjoner rundt om i landet(©NTB)