May lover brexitoppgjør i januar

Storbritannias statsminister Theresa May vil holde avstemningen om brexitavtalen i uke tre. Labours partileder Jeremy Corbyn beskylder henne for kynisk spill.

– Vi må gjøre vår plikt og bli ferdig med denne jobben, sa May da hun møtte i Underhuset mandag ettermiddag for å oppdatere de folkevalgte om brexit.Ifølge henne har regjeringen nå besluttet at Underhuset skal gjenoppta debatten om brexitavtalen i uke to, og at de folkevalgte deretter skal få anledning til å stemme over avtalen i uke tre.I mellomtida vil regjeringen fortsette diskusjonene med EU for å forsøke å få på plass nye innrømmelser om avtalens løsninger for Nord-Irland.– Nasjonal kriseCorbyn beskylder på sin side statsministeren for å ha kastet Storbritannia ut i en «nasjonal krise».– Statsministeren forsøker kynisk å øke tidspresset for å manøvrere Parlamentet i et valg mellom to uakseptable utfall: hennes avtale eller ingen avtale, sa Corbyn i sitt tilsvar til May.Ifølge ham ville det ansvarlige ha vært å legge avtalen fram for avstemning umiddelbart, slik at Parlamentet kan si nei til den og komme seg videre til mer realistiske alternativer.Men i stedet, tordnet Corbyn, har May kastet vekk dyrebar tid, uten å ha oppnådd noe som helst i diskusjonene med EU.Mistillitsforslag– Avtalen som ligger på bordet, er uakseptabel, sa Corbyn i Parlamentet.– Dette er en konstitusjonell krise, og statsministeren er arkitekten bak den, hevdet han.Labour-lederen fremmet også mistillitsforslag mot May. En avstemning over forslaget i Parlamentet vil imidlertid i hovedsak være symbolsk, og May er ikke nødt til å gå av hvis hun taper.Ifølge Ian Blackford fra det skotske nasjonalistpartiet SNP er Mays brexit-avtale allerede død.– Vi trodde statsministeren hadde nådd bunnen. Men hun fortsetter å grave, sa han mandag.Ønsker innrømmelserAvstemningen om avtalen skulle egentlig ha funnet sted i forrige uke, men ble utsatt i ellevte time da May innså at et stort flertall av de folkevalgte lå an til å stemme mot den.I stedet gikk den britiske statsministeren tilbake til EU for å be om drahjelp derfra til å få brexitavtalen over målstreken.Disse samtalene vil nå fortsette, ifølge May. Håpet er spesielt å få på plass nye avklaringer og forsikringer for å berolige britiske politikere om de kontroversielle løsningene for Nord-Irland som er innbakt i avtalen.– Diskusjoner med mine EU-partnere har vist at det er mulig å få på plass ytterligere avklaringer, sa May i innlegget i Underhuset.Sier nei til ny folkeavstemningEU-siden har derimot holdt kraftig igjen og sendt tydelige signaler til London om at rommet for nye innrømmelser er svært begrenset.Samtidig er det tilsynelatende fullstendig i det blå hva som skal til for å vippe flertallet i Parlamentet i avtalens favør.Den uavklarte situasjonen har fått diskusjonen til å gå høyt om andre løsninger, og kravet om en ny folkeavstemning om EU-utmeldingen er voksende.Men en slik løsning, advarer May, vil undergrave tilliten til demokratiet.– En ny folkeavstemning vil gjøre uopprettelig skade på politikkens integritet. Den vil fortelle millioner som stolte på demokratiet, at systemet vårt ikke leverer, advarte hun mandag ettermiddag.(©NTB)