<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mnuchin benekter at Trump vil sparke sentralbanksjefen

President Donald Trump har ifølge flere medier bedt rådgivere se på om det er mulig å sparke sentralbanksjef Jay Powell. Det hvite hus avfeier påstandene.

    Publisert 23. des. 2018 kl. 08.59
    Oppdatert 23. des. 2018 klokken 09.29
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 321 ord

    USAs finansminister Steven Mnuchin brukte lørdagTwitter til å fortelle at Trump selv benekter at han vil sparke Powell.– Jeg er fullstendig uenig i sentralbankens fremgangsmåte, sa Trump til Mnuchin i en samtale, ifølge Mnuchin selv, etter at Powell onsdag hevet renten og samtidig antydet at det vil komme flere renteøkninger.– Jeg mener rentehevingen og reduseringen av sentralbankens portefølje er forferdelig på dette tidspunktet, spesielt i lys av de viktige handelsforhandlingene jeg holder på med. Men jeg har aldri foreslått å sparke Jay Powell. Jeg mener heller ikke at jeg har den retten, skal Trump ha sagt til finansministeren.Dårlig stemning på børsenStemningen i aksjemarkedet har vært preget av sentralbankens beslutning om å heve renten. Beslutningen har bidratt til at amerikanske aksjer går mot den verste desembermåneden siden den store økonomiske depresjonen på 1930-tallet.Fra før hersker en generell frykt for at økonomien både i USA og globalt skal svekkes som følge av Trumps aggressive handelspolitikk kombinert med en sterk dollar.Flere amerikanske medier, deriblant Bloomberg og CNN, har meldt at Trump er så misfornøyd at han har bedt rådgivere se på om det er mulig for ham å sparke Powell.Powell ble nominert til en fireårsperiode som sentralbanksjef av Trump, og utnevnelsen ble godkjent av Senatet i januar. Av frykt for at inflasjonen skal øke og økonomien skal overopphetes, har han hevet renten flere ganger.Direkte angrepEt forsøk på å sparke Powell før tiden ville være et direkte angrep på uavhengigheten til sentralbanken Federal Reserve, som spiller en viktig rolle i USAs økonomi. Det ville også trolig føre til kaos på aksjemarkedet.Men tirsdag advarte Trump enda en gang sentralbanken mot «å begå enda en feil» ved å øke renten igjen. Det var andre dag på rad at han uttrykte sin misnøye med Powell på Twitter.Trump har ignorert den amerikanske presidentens tradisjonelle respekt for sentralbankens uavhengighet. Han har flere ganger kalt banken sprø og ute av kontroll og sagt at han ikke er det minste fornøyd med Powell.(©NTB)