Forklaringen er at Norges avtale med Brasil om skogvern tar utgangspunkt i resultater som allerede er oppnådd.I fjor var avskogingen i Amazonas 12 prosent lavere enn året før, ifølge brasilianske tall som også er kontrollert av eksterne eksperter. Som belønning overfører Norge 600 millioner til det brasilianske Amazonasfondet, som finansierer prosjekter for å redusere avskogingen ytterligere.– Det er oppmuntrende at Brasil hadde en nedgang i avskogingen i Amazonas i fjor, tross økonomisk vanskelige tider, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en Samtidig uttrykker Elvestuens departement bekymring for de  for avskogingen i år. De tyder på en økning på 13,7 prosent sammenlignet med 2017.Disse tallene vil først bli bekreftet neste år og deretter danne grunnlag for Norges utbetaling til Amazonasfondet i 2019.Brasils påtroppende høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro har varslet satsing på mer landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen i Amazonas. Miljøvernere frykter at regnskogen står overfor en stor trussel.Elvestuen sier likevel at han ser fram til å diskutere veien videre for regnskogsamarbeidet med Brasils nye regjering.(©NTB)