Stefan Löfven ble nedstemt i Riksdagen

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven ble som ventet nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen. Dermed rykker Sverige enda et skritt nærmere nyvalg.

For å vinne fredagens statsministeravstemning måtte Löfven få blokkoverskridende støtte fra Liberalerna og Centern, men begge gjorde det i forveien klart at de ikke ville støtte den fungerende statsministeren.200 av representantene i Riksdagen stemte mot Löfven, noe som tilsvarer alle mandatene til Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.116 stemte for og 28 avsto fra å stemme.Löfven er den andre partilederen Riksdagens talmann Andreas Norlén har prøvd som statsministerkandidat. Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt 14. november etter at hans tidligere alliansepartnere Centern og Liberalerna brøt samarbeidet fordi de ikke ville støtte en regjering som var avhengig av Sverigedemokraterna.Norlén sa tidligere denne uken at ville kalle partilederne i Riksdagen til nye samtaler dersom også Löfven ble nedstemt. En eventuell tredje statsministeravstemning vil trolig drøye til januar dersom den ikke finner sted allerede neste uke.Først etter at Norlén har mislyktes fire ganger med å fremme en statsministerkandidat som tolereres av Riksdagen, kan han utlyse nyvalg. Norlén har sagt at han helst ikke vil havne i den situasjonen, men konstaterte nylig at situasjonen fortsatt er fastlåst.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også