– USA burde aldri vært til stede i Syria

Iran sier USAs tilstedeværelse i Syria har vært «feilaktig og ulogisk» fra starten av, og kaller de amerikanske soldatene en «kilde til spenninger» i landet.

In this April 4, 2018 photo, a U.S. soldier stands in a newly installed position near the front line between the U.S-backed Syrian Manbij Military Council and the Turkish-backed fighters, in Manbij, north Syria. President Donald Trump's decision to withdraw troops from Syria has rattled Washington's Kurdish allies, who are its most reliable partner in Syria and among the most effective ground forces battling the Islamic State group. Kurds in northern Syria said commanders and fighters met into the night, discussing their response to the surprise announcement Wednesday, Dec. 20, 2018. (AP Photo/Hussein Malla) Hussein Malla

Uttalelsene fra det iranske utenriksdepartementet er den første offisielle iranske reaksjonen etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville trekke USAs 2.000 gjenværende soldater ut av kampen mot IS i Syria.– Tilstedeværelsen til de amerikanske styrkene var i prinsippet et feilaktig og ulogisk tiltak helt fra starten. Det var hovedkilden til ustabilitet og usikkerhet i regionen, sier UD-talsmann Bahram Ghasemi.Irans revolusjonsgarde har en gruppe med kommandører og rådgivere utstasjonert i Syria for å støtte president Bashar al-Assad. De har i tillegg fraktet våpen og tusenvis av militskrigere til frontlinjene i Syria fra diverse andre land.USA har på sin side hatt rundt 2.000 soldater utstasjonert i to områder nær den syriske grensa mot Irak, hovedsakelig for å bistå i operasjoner mot IS, men også delvis for å holde iranske styrker i sjakk, skriver nyhetsbyrået AFP.Iran har sammen med Russland vært blant Assads viktigste støttespillere i den syriske borgerkrigen, som er i ferd med å gå mot slutten etter snart åtte år.(©NTB)