USA langer ut mot Kina igjen

Da Verdens handelsorganisasjon (WTO) skulle gjennomgå USAs handelspraksis, brukte landet anledningen til å komme med nye harde utfall mot Kina.

WTO gjennomgår regelmessig sine medlemslands handelspraksis, og denne uken er det USA som er under lupen. Det skjer i en periode der mange land er bekymret for amerikanernes økende bruk av straffetoll.Da gjennomgangen startet mandag hevdet USAs handelsambassadør Dennis Shea at landet ikke er proteksjonistisk, og sa at de ikke gjør noe annet enn å beskytte seg selv mot land som Kina.– Kinas handlinger er ikke i tråd med den åpne, markedsbaserte tilnærmingen andre WTO-medlemmer ser for seg og retter seg etter. Kinas handlinger er direkte motstridende med de fundamentale prinsippene og enigheten denne organisasjonen er bygget på, sa han.Videre anklaget han Kina for å urettmessig støtte sin egen industri gjennom å bygge overdreven produksjonskapasitet og samtidig diskriminere mot utenlandske selskaper gjennom å tvinge dem til å dele sine teknologiske hemmeligheter.USA har for øvrig i gjennomsnitt lavere tollsatser enn sine viktigste handelspartnere, ifølge Shea.Han gjentok også USAs krav om reformer i WTO, men brukte ikke like sterke ord som president Donald Trump. Han har truet med å trekke USA fra organisasjonen dersom den «ikke skjerper seg».(©NTB)