Bekrefter Nord-Korea-samtaler i Sverige

Sveriges utenriksminister bekrefter at Nord- og Sør-Korea samt USA har holdt samtaler i Sverige. Samtalene fant sted i en veldig god atmosfære, sier hun.

Politikk

– Samtalene har funnet sted et stykke utenfor Stockholm i en veldig god atmosfære. Spørsmålene har handlet om situasjonen på den koreanske halvøya, tillitsbyggende handlinger og hvordan man ser for seg den videre prosessen, sier Margot Wallström, som var en av dem som deltok i samtalene.USAs president Donald Trump har uttalt at han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal holde et nytt toppmøte. Samtalene i Sverige kan ses på som en del av forberedelsene til dette møtet.– Ja, det kan man vel si. Vi håper at dette skal fungere som en god forberedelse til det kommende toppmøtet, sier Wallström.En rekke eksperter på områder som atomnedrustning, økonomisk utvikling og sikkerhetssituasjonen på den koreanske halvøya har deltatt i samtalene.– Vi vil jo gjerne at dette skal føre til en rekke spor som løper parallelt. At man både snakker om hvordan man skaper bedre tillit som parter, og hvordan man rent praktisk skal håndtere overvåking og prosessen med en nedrustning av kjernevåpen, sier hun.Men da må partene komme lenger enn avtalen som ble undertegnet under toppmøtet mellom Kim og Trump i Singapore i juni, mener Wallström.Det første meldingene om at Nord-Korea og USA skulle møtes i Sverige kom 18. januar. Siden kom det også opplysninger om at Sør-Korea deltok. USAs utsending Stephen Bosworth og den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Son-Hui var blant deltakerne.(©NTB)

Nyheter
Politikk