Diplomati på høygir mellom Nord-Korea og USA

Nord-Koreas tidligere spionsjef er i møte med USAs utenriksminister i Washington. Et hemmelig møte mellom landenes diplomater skal også være i gang i Sverige.

Diplomatiet pågår for fullt for å forberede et nytt toppmøte mellom USAs president Donald Trump og den nordkoreanske lederen Kim Jong-un.Det er Dagens Nyheter som fredag melder om det hemmelige møtet i Stockholmsområdet. Tema skal være veien videre etter toppmøtet i Singapore i juni. USAs utsending Stephen Bosworth og den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Son-Hui er blant deltakerne, så vel som Sveriges utenriksminister Margot Wallström.Nyheten kommer samme dag som en nordkoreansk general er i den amerikanske hovedstaden for å møte utenriksminister Mike Pompeo.Verken general Kim Yong-chol eller Pompeo svarte på spørsmål fra pressen, men de lot seg avbilde før møtet startet på et hotell i Washington. Etter lunsj er det mulig at de sammen drar til Det hvite hus for å hilse på Trump. Utsendingen har med seg et brev fra den nordkoreanske lederen til Trump, skriver nyhetsbyrået Yonhap.Amerikanske myndigheter har vært ekstra varsomme med å gå ut med opplysninger om besøket, fordi gjesten så sent som i november brått avlyste et planlagt møte med Pompeo i New York.Til Vietnam?Trump og Kim møttes i Singapore i juni, og nå jobbes det med å få til et nytt møte mellom de to. Vietnam har sagt seg villig til å være vert for møtet og kilder sier de logistiske forberedelsene alt er i gang. Både hovedstaden Hanoi og havnebyen Da Nang er nevnt som mulige steder. Thailand skal være et annet mulig vertsland.Trump har gjentatte ganger gitt uttrykk for at han ønsker å møte den nordkoreanske lederen igjen. Presidenten har skrytt hemningsløst av USAs diplomatiske innsats, og har hevdet at han har hindret en storkrig i Asia.Tøværet på den koreanske halvøya startet da Sør-Korea forberedte OL i fjor. Regjeringen i Seoul og regimet i Pyongyang benyttet anledningen til kulturell og sportslig utveksling. Politiske møter fulgte og det hele toppet seg med toppmøtet mellom Trump og Kim.AtomnedrustningKim forpliktet seg da til en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya. Nord-Koreas leder ønsker sikkerhetsgarantier og en slutt på internasjonale sanksjoner. Men det er svært usikkert om fredsdiplomatiet vil lykkes.- Det er en slags enighet om hva atomnedrustning betyr. Men det er åpenbart uenighet om hva som skal til for å komme dit – om atomnedrustning er slutten på prosessen eller selve prosessen, sier redaktør Jenny Town i nettstedet 38 North, en del av tankesmia Stimson Center i Washington.Hun sier amerikanerne normalt har forsøkt å hamre ut detaljene i avtalene før det holdes toppmøter, mens den type «lederdrevet» diplomati Trump legger opp til er mer vanlig i Asia.- Folk har vært veldig skeptiske til denne ovenfra og ned-tilnærmingen, men vi vet ikke før vi har prøvd, tilføyer hun.Kun timer før Nord-Koreas utsending landet i Washington torsdag, lanserte USAs en storstilt utvidelse av sitt missilforsvar. Da omtalte Trump Nord-Korea som en «ekstraordinær trussel».(©NTB)