Evan Vucci

- Jeg har sendt inn papirarbeidet for å bli arbeidsløs

Amerikanere rammes hardt av nedstengningen.

Amerikanerne rammes hardt av Trumps «shutdown», og tre uker etter at den startet blir familier tvunget til å ta harde valg.800.000 statlig ansatte er permittert, og av dem jobber rundt 420.000 ulønnet, mens resten er sendt hjem.Ved tidligere nedstengninger har permitterte arbeidstakere fått tilbakebetalt lønn senere, men det skal ikke være noen garanti for at det vil skje denne gangen. Entreprenører som er tatt ut i ulønnet permisjon på ubestemt tid, vil ikke bli kompensert.Det har ført til at folk kutter kostnadene der de kan, søker om penger for lediggang og tar opp lån.Sier opp jobbenBlant dem er tobarnsmoren Rachael Weatherly fra Maryland.Hun jobber som seniorrådgiver i den føderale krisebyrået FEMA og sier til AP at det økonomiske handlingsrommet er smalt etter at hun nylig separerte seg fra sin ektefelle.Nå vurderer hun å søke jobb i en matbutikk.– Jeg har sendt inn papirarbeidet for å bli arbeidsløs og venter på å få det godkjent. Jeg vet ikke hvordan dette vil ende, sier hun.Tiuana Guerra, som jobber i skatteetaten, har også prøvd å få en ny jobb. Men potensielle arbeidsgivere vil ikke ansette noen de kan risikere å miste om bare noen uker, når normale tilstander en gang gjenopprettes. Hun har tatt opp lån for å nedbetale bilen, og hun og ektemannen har måttet utsette husplaner.– Det går så vidt. Vi klarer ikke å betale alle regningene, og det holder hardt med å få kjøpt drivstoff og mat, forteller hun.Tobarnsmoren er en av 3.750 permitterte ansatte fra skatteetaten i Ogden, som ligger i delstaten Utah. Torsdag møtte rundt 100 av dem opp utenfor den føderale bygningen for å demonstrere mot nedstengningen.Historiens lengsteNedstengningen går inn i sin 21. dag fredag. Fortsetter den til lørdag, blir det ny rekord, den lengste føderale aksjonen i USAs historie. Det ser ikke ut til at det nærmer seg en løsning.Presidenten nekter å godkjenne ethvert budsjettforslag som ikke inneholder 5,7 milliarder dollar til bygging av den omstridte grensemuren mot Mexico, et sentralt løfte i hans valgkamp.Trump kaller situasjonen ved grensen en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise. Motstandere av presidentens plan mener han overdriver sikkerhetstrusselen, og at hans egen administrasjon er delvis skyld i den humanitære situasjonen.BudsjettkrangelOverfor republikanerne i Senatet har Trump understreket hvor viktig det ar at de støtter ham. Senator Lindsey Graham fra South Carolina, en av de få Trump har tillit til, mener det kan bety «slutten på hans presidentskap» om han skulle gi etter for Demokratene.Onsdag stormet president Donald Trump ut av et forhandlingsmøte med toppdemokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer om bevilgninger til grensemuren. Han mente møtet var bortkastet tid fordi demokratene nok en gang unnlot å gi ham støtte.Flere republikanske senatorer har uttrykt misnøye med situasjonen og er kritiske til hvordan den rammer vanlige amerikanere. Flere har tatt til orde for at statsapparatet bør gjenåpnes, mens samtalene rundt grensemuren fortsetter.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også