Claudio Bresciani /TT

Löfven ber om å bli nominert til statsminister

Stefan Löfven sier han er klar til å la Riksdagens stemme over en ny regjering med ham som statsminister.

Socialdemokraternas leder Löfven møtte Riksdagens talmann onsdag. Han ga beskjed om at han er klar til på ny å bli nominert til statsminister og håper å bli godkjent i en avstemning fredag.Det avhenger imidlertid av støtte fra Vänsterpartiet, som har vært skeptisk fordi Löfvens nye regjeringsprosjekt inkluderer de borgerlige partiene Liberalerna og Centerpartiet.– Ingenting er klart før alt er klart, sier Löfven.Han har hatt samtaler med Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt, som har varslet en pressekonferanse etter sitt møte med talmann Andreas Norlén onsdag formiddag.Den politiske situasjonen i Sverige har vært fastlåst siden valget 9. september i fjor. Ingen av blokkene fikk flertall, og ingen av dem vil samarbeide med høyrepopulistiske Sverigedemokraterna, som ble tredje største parti.Både Löfven og Moderaternas leder Ulf Kristersson har tidligere blitt nedstemt som statsministerkandidater. Lider Norléns neste kandidat samme skjebne, gjenstår kun ett forsøk før talmannen blir tvunget til å utlyse nyvalg.Vil sikre støtteVänsterns partileder Jonas Sjöstedt opplyser onsdag formiddag at partiet vil stemme blankt under fredagens planlagte statsministeravstemning i Riksdagen.Dermed får Löfven støtte til sitt nye regjeringsprosjekt, som foruten Miljöpartiet omfatter de borgerlige Centerpartiet og Liberalerna.Partiet ytterst på venstresiden i Riksdagen er ikke en del av Löfvens regjering, men Sjöstedt sier han nå har fått forsikringer om at partiet kommer til å få politisk innflytelse.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også