Strengere britiske droneregler etter Gatwick-kaos

Nye regler gir britisk politi mer makt til å fjerne droner. Endringene kommer etter at London-flyplassen Gatwick var stengt flere dager før jul.

Passengers stranded at Gatwick airport, as the airport remains closed after drones were spotted over the airfield last night and this morning, in Gatwick, England, Thursday, Dec. 20, 2018. Drones spotted over the runway forced the shutdown of London's Gatwick Airport on Thursday during one of the busiest times of the year, stranding or delaying tens of thousands of Christmas-season travelers and setting off a hunt for the operator of the intruding aircraft. (Victoria Jones/PA via AP) Victoria Jones

Samferdselsdepartementet i Storbritannia sier de nye reglene blant annet gir politiet fullmakt til «ransaking av lokaler og beslag av droner». Dette inkluderer å hente ut elektroniske data som er lagret på enheten.I uttalelsen heter det videre at myndighetene vil teste ny teknologi som gjør det mulig å «forhindre en gjentakelse av hendelser som den som nylig skjedde på Gatwick».Om lag 1000 fly ble kansellert eller dirigert til andre flyplasser i løpet av de tre dagene på Storbritannias nest største flyplass var stengt før jul. Saken førte til kaos på flyplassen, hvor passasjerer måtte vente i timevis for å komme seg hjem. En mann og en kvinne ble pågrepet for droneflygingen, men ble senere løslatt uten siktelse.I tillegg til at politiet får mer makt, innføres den samme regelen som vi har i Norge, nemlig at sikkerhetssonen for droneflyging ved en flyplass utvides kraftig og får en radius på 5 kilometer.Fra november 2019 må også eiere av droner som veier mer enn 250 gram, registrere enheten sin offentlig og ta en sikkerhetstest på internett.(©NTB)