Trump langer på ny ut mot Pelosi

President Donald Trump leaves the podium after speaking about the partial government shutdown, immigration and border security in the Diplomatic Reception Room of the White House, in Washington, Saturday, Jan. 19, 2019. (AP Photo/Alex Brandon) Alex Brandon

USAs president Donald Trump er fortsatt rasende over at Demokratenes Nancy Pelosi avviste hans såkalte kompromiss. Men forslaget kan snart havne i Senatet.

Trump har tilbudt Demokratene det han mener er et fornuftig kompromiss for å løse budsjettstriden, som har ført til at deler av offentlig sektor står uten finansiering og nå har vært stengt i 30 dager.Forslaget innebærer at Trump får knappe 49 milliarder kroner til Mexico-muren, mot en forlengelse av midlertidige beskyttelsesordninger for rundt 1 million migranter. Demokratenes ledere i Kongressen har avvist forslaget og kaller det kynisk.De viser til at det inneholder det samme beløpet til muren som de alt har avvist, og påpeker at det var Trump selv som sørget for å stanse DACA og andre ordninger for de migrantene som han nå tilbyr seg å beskytte.Avstemning tirsdag?Senatet kan likevel komme til å stemme over Trumps forslag allerede tirsdag, ifølge visepresident Mike Pence, som har hatt ansvaret for Det hvite hus' kontakt med Kongressen under budsjettstriden.Det betyr at Senatets republikanske leder Mitch McConnell har gått bort fra sitt tidligere standpunkt om at kammeret bare vil diskutere budsjettforslag som både Trump og Demokratenes leder støtter.Det er høyst uklart hvordan det vil gå med budsjettforslaget, som trenger 60 stemmer for å bli vedtatt i Senatet. Republikanerne har 53 senatorer og håper å overtale noen demokrater fra Trump-vennlige delstater, men de kan komme til å miste noen erkekonservative republikanere på veien.Hjelp til statsansatteDemokratenes mindretallsleder Chuck Schumer tror imidlertid ikke presidentens forslag vil bli godkjent i Senatet. Han forsøker nå i stedet å få vedtatt et lovforslag som beskytter offentlig ansatte som ikke klarer å betale regningene sine fordi de ikke får lønn under nedstengningen.Tiltaket vil blant annet kunne hindre at statsansatte blir kastet ut av hjemmene sine, at bilene deres blir beslaglagt eller at de får straffegebyrer fordi de ikke rekker å betale regninger og avdrag på studentlån i tide.«Vær forsiktig!»Samtidig truer Trump tilsynelatende med å gjøre noe med de mange millioner menneskene som bor ulovlig i USA, med mindre han får pengene til grensemuren sin.– Det blir ikke noe stort fremstøt for å fjerne de over 11 millioner menneskene som er her ulovlig, men vær forsiktig, Nancy!Han viser til Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantens hus, som han i søndag fortsatte å kritisere.– Nancy Pelosi har oppført seg så irrasjonelt og har gått så langt til venstre at hun offisielt har blitt en radikal demokrat, tvitret presidenten samme dag.Veteranen Pelosi regnes for å tilhøre den liberale fløyen av Demokratene, men det er mange i partiet som står langt til venstre for henne og som omtaler seg selv som progressive eller sosialdemokrater.Pelosi har selv gjort et poeng ut av å ignorere de mange personlige kommentarene fra Trump.– 800.000 amerikanere får ikke lønn. Gjenåpne offentlig sektor og la folk få lønningene sine, deretter kan vi diskutere hvordan vi sammen kan beskytte grensa, tvitrer Pelosi søndag.(©NTB)