Vänsterpartiet i Sverige har bestemt seg

Vänsterpartiet vil mandag avsløre om Stefan Löfven får ja eller nei.

Vänsterpartiet vil mandag avsløre sin beslutning om hvorvidt de vil si ja eller nei til Stefan Löfven som statsminister i avstemningen onsdag, ifølge TT.Beslutningen ble tatt søndag, men først mandag morgen vil partileder i Vänsterpartiet (V) Jonas Sjöstedt opplyse om hva partiledelsen til slutt endte med å enes om. Ifølge Aftonbladet satt partiledelsen i et telefonmøte i flere timer søndag kveld og diskuterte situasjonen.Stefan Löfven og Socialdemokraterna (S) kan trolig danne ny regjering i Sverige med støtte fra Centerpartiet (C) og Liberalerna (L), men V er i en posisjon der det kan true med å stanse prosjektet.MotstandVed 22-tiden skal ledelsen ifølge TT ha kommet til enighet om hva partiet vil gjøre. Ifølge tidligere opplysninger til TT tippet det mot et nei til en regjering med Löfven som statsminister og støtte fra borgerlige partier, men sent søndag kveld var mye uvisst igjen.Motstanden i Vänsterpartiet skyldes i hovedsak to faktorer. Den ene er høyresiden av politikken som inngår i forslaget til en overenskomst mellom S, C, L og Miljöpartiet (MP). Den andre faktoren er et eget punkt i den politiske avtalen om at V, som er søsterpartiet til norske SV, ikke skal få noe politisk innflytelse i regjeringen i den kommende mandatperioden. Klausulen betegnes som fornedrende og ydmykende av Vänsterpartiet. Holdningen blant mange av partiets medlemmer skal være at dette er noe som ikke kan aksepteres.Riksdagsgruppen til partiet skal møtes mandag før partileder Jonas Sjöstedt møter talsmann Andreas Norlén for å orientere ham om partiets beslutning klokka 11.40.KomplisertSjöstedt har gjentatte ganger tidligere sagt at han ønsker Löfven som statsminister. V har samtidig sagt at det ikke er aktuelt å stemme fram en regjering der borgerlige partier inngår.Forsøket på å få på plass en ny regjering i Sverige etter valget 9. september i fjor, har vist seg å være svært vanskelig ettersom den rødgrønne og den blå blokken ble tilnærmet like store, og fordi ingen av partiene vil samarbeide med Sverigedemokraterna.Det ble klart i helgen at Centerpartiet og Liberalerna, som har vært en del av den borgerlige blokken Alliansen, vil gi grønt lys for en regjering ledet av Socialdemokraterna og Löfven.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også