Betaler 15 millioner for Hitlers fødested

FILE - This Sept. 27, 2012 file picture shows an exterior view of Adolf Hitler's birth house , front, in Braunau am Inn, Austria. Austrian police said they have detained a man described by local media as "Hitler's double" for possible violations of laws against glorifying the Nazi era. Police said the suspect was detained after being seen repeatedly in front of the house where Hitler was born in the town of Braunau, on Austria's border with Germany. (AP Photo / Kerstin Joensson,file) Kerstin Joensson

Den østerikske staten må ut med nærmere 15 millioner kroner for Adolf Hitlers fødehjem, har en domstol slått fast.Hitlers fødehjem i byen Braunau am Inn i Østerrike har lenge vært gjenstand for strid.I 2016 slo en domstol fast at den østerrikske stat kunne ekspropriere huset, mot å betale drøyt 3 millioner kroner til eieren, 68 år gamle Gerlinde Pommer.Pommer mente at dette var for lite og gikk rettens vei, og onsdag slo en domstol i Ried im Innkreis fast at staten må ut med nærmere 15 millioner kroner.– Hun er lettet over at hun nå får rimelig kompensasjon, sier advokaten Gerhard Lebitsch.Adolf Hitler ble født i huset 20. april 1889. Utenfor huset står en minnestein med teksten «For fred, frihet og demokrati. Aldri mer fascisme, minner millioner av døde oss om».Østerrikske myndigheter ønsket å kjøpe huset for å hindre at det skulle få nynazister til å valfarte til Braunau am Inn.(©NTB)