Disse er på bunn i ny kommunetest

Små kommuner er dårligere enn store til å hjelpe folk med spørsmål om de kommunale tjenestene, viser Forbrukerrådets ferske kommunetest.

Kommunene i Finnmark sender fylket helt nederst på fylkeslisten. Tett etter følger Vest-Agder, Nordland, Sogn og Fjordane og Troms.– Det er ingen grunn til at det skal være sånn, og det er ikke så vanskelig å gjøre noe med dette, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.Hun viser til at Nesset i Møre og Romsdal, som er beste kommune i årets undersøkelse, lå på den nedre delen av lista for to år siden. Det samme gjelder Osen i Sør Trøndelag, som i år er landets sjuende beste kommune. Forbrukerrådet er vant til å bli kontaktet av kommuner som ønsker å bli bedreLege og skoleKommunene har blant annet ansvaret for at beboerne har lege og skole å gå til, vann i springen, og omsorg for de gamle.– Se for deg småbarnsforeldre som skal velge barnehage til babyen de gruer seg til å sende ut i verden. Da vil de selvsagt vite mest mulig om barnehagene. Trives barna, blir foreldrene hørt, er det bra miljø der? En del kommuner gjør allerede brukerundersøkelser og legger disse svarene åpent ut. Her kan nesten alle kommunene, også vinneren, gjøre det bedre, sier Blyverket.– Det handler ikke om lite penger, men å gjøre innbyggerne til hovedpersoner. Det er dem kommunene er til for. Andre deler av det offentlige tjenestelivet har allerede bevist at de får til dette.Hun viser til at det aldri ville gått bra for aktører i det private næringslivet om de hadde operert på samme måte som det dårligere sjiktet av kommuner.ListenI kommunetesten for 2019 har Forbrukerrådet testet hvor gode kommunene er til å hjelpe folk som har spørsmål om grunnleggende kommunale tjenester. Alle kommunene er testet via telefon, epost og nettsider.Det ble spurt om skolefritidsordningen, byggesaksbehandling og muligheten for å få fast hjemmehjelp. Svarene ble vurdert etter raskhet og relevans.Den komplette resultatlisten finnes her.Ti beste:1. Nesset2. Bergen3. Nannestad4. Søndre Land5. Molde6. Marker7. Osen8. Fredrikstad9. Nes, Akershus10. NissedalTi dårligste:413. Lærdal414: Ullensvang415. Moskenes416. Hægebostad417 Grane418 Båtsfjord419 Sokndal420. Træna421 Kvalsund422. Gamvik(©NTB)